Narod iz Tepiha - Teri Pračet

NAROD IZ TEPIHA – prvi roman Terija Pračeta

Poznato je da je Laguna svoju izdavačku delatnost 1998. godine započela romanima Terija Pračeta iz serijala o Disksvetu, pa ne čudi što je 21 godinu kasnije upravo ova izdavačka kuća odlučila da objavi prvu knjigu popularnog britanskog pisca, urnebesni roman Narod iz Tepiha (1971).

1992. godine na engleskom jeziku je objavljeno revidirano izdanje romana, u čijem predgovoru je tada već veoma popularni Pračet zapisao: „Ova knjiga ima dvojicu autora, i obojica su ista osoba“.

Izdanje čine prerađeni tekst romana i ekskluzivna priča: preteča romana Narod iz Tepiha, iz pera sedamnaestogodišnjeg pisca u povoju, koji će postati jedan od najomiljenijih pripovedača na svetu.

U početku nije postojalo ništa do beskrajne ravnine. Onda je došao Tepih… To je stara priča koju svi znaju i vole. Ipak, u Tepihu žive raznorazna plemena i narodi, i tamo upravo sada nastaje jedna nova priča. Priča o Grozi, koja seje pustoš po Tepihu. Priča o krtarima žednim moći i o dva brata koja, kada im Groza sravni selo sa zemljom, kreću u pustolovinu nad pustolovinama. Ta priča će se završiti užasno ukoliko neko nešto ne preduzme. Ukoliko svi nešto ne preduzmu.

Teri Pračet (1948–2015), britanski pisac, najpoznatiji po serijalu o „Disksvetu“. Dobitnik je Britanske nagrade za naučnu fantastiku, nagrade „Lokus“, nagrade „Karnegi“ za dečju književnost, nagrade „Prometej“, „Svetske nagrade za fantastiku“ za životno delo i mnogih drugih; dodeljeno mu je 9 počasnih doktorata, a proglašen je i za viteza Britanskog carstva za „službu na polju književnosti“.

Narod iz Tepiha – Teri Pračet