Lavirint duhova

”Lavirint duhova” – novi roman Karlosa Ruisa Safona

U izdanju Čarobne knjige, upravo je objavljen „Lavirint duhova“ (I deo), četvrti nastavak ciklusa romana „Groblje zaboravljenih knjiga“ Karlosa Ruisa Safona. U okviru ovog serijala ranije su objavljena dela „Senka vetra“, „Igra anđela“ i „Zatočenik Nebesa“.

„Lavirint duhova“ donosi fascinantnu kulminaciju u kojoj Karlos Ruis Safon rasvetljava čitaocu sve intrigantne tajne iz fantazmagorične literarne mreže satkane u prethodna tri romana.

Srpsko izdanje „Lavirinta duhova“ podeljeno je na dva dela, a kuriozitet predstavlja činjenica da se ovo ostvarenje domaćim čitaocima nudi nepunih mesec dana nakon objavljivanja izvornog izdanja na španskom jeziku. Prevod je uradila Duška Radivojević.

Barselona 1938: jednog martovskog sumraka, pošto je bio odsutan više od godinu dana, Fermin Romero de Tores vraća se u Barselonu. Građanski rat je u jeku i za njega je izuzetno opasno da bude u gradu, ali on po svaku cenu želi da ispuni obećanje koje je dao svom preminulom prijatelju i da poseti njegovu porodicu. Baš kad stigne do njih, počinje stravično bombardovanje Barselone, i Fermin iz ruševine stana uspeva da izvuče živu samo prijateljevu osmogodišnju ćerku Alisu. Nedugo potom, na grad pada nov talas bombi i Alisi se gubi svaki trag. Fermin očajnički pokušava da je nađe, ali njegovi napori ostaju uzaludni.

Barselona 1959: Maurisio Valjs, ministar nacionalnog obrazovanja, na vrhuncu je moći. On je najistaknutija figura kulturne scene Španije, ideolog takozvanog intelektualnog preporoda zemlje i jedan od najcenjenijih književnih stvaralaca novog doba. Iza bleštave figure nacionalnog heroja, međutim, nalazi se čovek progonjen demonima prošlosti, zabrinut za sopstveni život.

U misteriju ministrovog života upliće se i devojčica iz Ferminove prošlosti, koja je nestala u tragičnom događaju iz Građanskog rata – Alisa.

Knjiga je već sada dostupna u knjižarama Delfi, Vulkan i Bulevar Books (Klub čitalaca Čarobne knjige), kao i na sajtu Čarobne knjige (www.carobnaknjiga.rs).

Karlos Ruis Safon
Karlos Ruis Safon

Karlos Ruis Safon, španski autor, rođen je u Barseloni 1964. Karijeru je započeo pišući knjige za omladinu, i za taj rad je dobio brojne nagrade i priznanja. Od 1994. do 2006. živeo je u Los Anđelesu i, uporedo sa pisanjem knjiga, radio na pisanju scenarija u Holivudu. Od 2006. ponovo živi u Barseloni. Svoj prvi roman za odrasle, Senku vetra, napisao je 2001, i ovo delo dobilo je brojna međunarodna priznanja i pohvale od kritičara širom sveta i postalo jedan od najčitanijih romana španske i evropske književnosti u poslednjih nekoliko decenija. Nakon pauze od sedam godina, Safon je objavio novi roman, Igru anđela, koji takođe pripada ciklusu o misterijama Barselone i Groblju zaboravljenih knjiga. I ovaj roman doživeo je veliki uspeh i potvrdio značajno mesto Karlosa Ruisa Safona u savremenoj književnosti.