Lavi Tidhar osvojio “Svetsku nagradu za fantastiku” za roman “Osama”

Mladi izraelski pisac Lavi Tidhar dobitnik je ovogodišnje “Svetske nagrade za fantastiku” za roman “Osama”. Tako mu je nakon nominacija za ugledne nagrade “Britanskog društva za naučnu fantastiku” (BSFA) i “Džon V. Kembel”, konačno pošlo za rukom da se ovim delom domogne jedne od najprestižnijih nagrada za žanrovsku književnost.

Radnja romana “Osama” smeštena je u alternativnu stvarnost u kojoj ne postoje problemi globalnog terorizma. Privatni detektiv Džo, unajmljen je od strane tajanstvene ženske osobe kako bi pronašao nepoznatog autora petparačkih romana čiji je glavni lik Osama Bin Laden, i utvrdi koliko u tim knjigama ima istine.

Sudeći prema beleškama na kraju knjige, roman “Osama” je imao specifičnu genezu. Tidhar je bio u Dar Es Salemu tokom bombardovanja američke ambasade 1998. godine, a odseo je u istom hostelu u Najrobiju u kome su bili i Al Kaidini operativci. Sredinom 2000-ih je zajedno sa sadašnjom suprugom zamalo izbegao dva teroristička napada, prvo na Sinaju 2004. godine, a zatim i u Londonu 2005. Ova iskustva su doprinela pisanju priče “Moja putovanja sa Al Kaidom” (2006), a zatim i nagrađenog romana “Osama”.

Lavi Tidhar je rođen u Izraelu 1976. godine, ali je od najranijeg detinjstva živeo u Evropi, Južnoj Africi, jugoistočnoj Aziji i drugde širom sveta. Autor je zbirke priča “HebrewPunk” (2007), kao i stimpank serijala “The Bookman Histories”, koji za sada čine tri romana: “The Bookman” (2010), “Camera Obscura” (2011) i “The Great Game” (2012). Kao urednik je potpisao antologiju svetske naučnofantastične priče “The Apex Book of World SF” 2009. godine.