Lavi Tidhar osvojio “Svetsku nagradu za fantastiku” za roman “Osama”

Podelite sadržaj:

Mladi izraelski pisac Lavi Tidhar dobitnik je ovogodišnje “Svetske nagrade za fantastiku” za roman “Osama”. Tako mu je nakon nominacija za ugledne nagrade “Britanskog društva za naučnu fantastiku” (BSFA) i “Džon V. Kembel”, konačno pošlo za rukom da se ovim delom domogne jedne od najprestižnijih nagrada za žanrovsku književnost.

Radnja romana “Osama” smeštena je u alternativnu stvarnost u kojoj ne postoje problemi globalnog terorizma. Privatni detektiv Džo, unajmljen je od strane tajanstvene ženske osobe kako bi pronašao nepoznatog autora petparačkih romana čiji je glavni lik Osama Bin Laden, i utvrdi koliko u tim knjigama ima istine.

Sudeći prema beleškama na kraju knjige, roman “Osama” je imao specifičnu genezu. Tidhar je bio u Dar Es Salemu tokom bombardovanja američke ambasade 1998. godine, a odseo je u istom hostelu u Najrobiju u kome su bili i Al Kaidini operativci. Sredinom 2000-ih je zajedno sa sadašnjom suprugom zamalo izbegao dva teroristička napada, prvo na Sinaju 2004. godine, a zatim i u Londonu 2005. Ova iskustva su doprinela pisanju priče “Moja putovanja sa Al Kaidom” (2006), a zatim i nagrađenog romana “Osama”.

Lavi Tidhar je rođen u Izraelu 1976. godine, ali je od najranijeg detinjstva živeo u Evropi, Južnoj Africi, jugoistočnoj Aziji i drugde širom sveta. Autor je zbirke priča “HebrewPunk” (2007), kao i stimpank serijala “The Bookman Histories”, koji za sada čine tri romana: “The Bookman” (2010), “Camera Obscura” (2011) i “The Great Game” (2012). Kao urednik je potpisao antologiju svetske naučnofantastične priče “The Apex Book of World SF” 2009. godine.