World Fantasy Award

Dodeljena “Svetska nagrada za fantastiku”

World Fantasy AwardProteklog vikenda je u Torontu, u okviru “Svetske konvencije fantastike” održana svečana dodela jednog od najznačajnijih priznanja za žanrovsku književnost  – “Svetske nagrade za fantastiku”.

Ova ugledna nagrada se od 1975. godine dodeljuje za posebna dostignuća na polju fantastične književnosti, i to u šest standardnih kategorija – za najbolji roman, novelu, kratku priču, antologiju, zbirku, ilustratora – i dve specijalne, koje se dodeljuju za profesionalni i amaterski doprinos u izdavaštvu.

Nagradu za najbolji roman objavljen u 2011. godini, dobio je SF pisac izraelskog porekla Lavi Tidhar za roman “Osama”.

Statuu sa likom H.F. Lavkrafta, za najbolju novelu dobio je K.Dž. Parker za ostvarenje “A Small Price to Pay for Birdsong”.

Vrednim odličjem nagrađeni su, takođe: Ken Liu, autor kratke priče “The Paper Menagerie”; urednički par En i Džef Vandermer za antologiju “The Weird”; Tim Pauers za zbirku priča “The Bible Repairman and Other Stories”; i Džon Kultard za ilustracije.  

Specijalnu nagradu za najboljeg profesionalnog  izdavača dobio je Erik Lejn ispred “Dedalus Books”-a za objavljivanje u prevodu, dok su nagradu za najboljeg amaterskog izdavača dobili Rejmond Rasel i Rozali Parker ispred “Tartarus Press”-a.

Nagradu za životno delo, koja se dodeljuje za poseban doprinos na polju fantastike, dobili su pisci Alan Garner i Džordž R.R. Martin.