Laguna objavila poslednju knjigu Artura Klarka

Artur Klark i Frederik Pol - Poslednja teoremaDomaći ljubitelji naučne fantastike od sada mogu da čitaju prevod poslednjeg romana na kome je radio velikan SF žanra Artur Klark. Izdavačka kuća Laguna je ovih dana objavila roman “Poslednja teorema”, koju je Klark napisao zajedno sa Frederikom Polom. Tačnije, pisanje “Poslednje teoreme” započeo je Artur Klark, ali je zbog teške bolesti bio prinuđen da beleške i nedovršen rukopis prepusti svom prijatelju Frederiku Polu. Poznati američki pisac naučne fantastike dovršio je roman uz stalne konsultacije sa Klarkom, a kompletiran rukopis, Klark je pročitao i odobrio početkom marta 2008. godine – svega nekoliko dana pred smrt.

Roman “Poslednja teorema” je svoja prva izdanja doživeo 2008. godine, paralelno od strane engleskog izdavača Harper Vojadžer i američkog Del Rej Buks. Knjiga govori o mladom matematičaru sa Šri Lanke koji rešava Fermatovu poslednju teoremu, istovremeno dok traje invazija vanzemaljaca na Zemlju.

Na sajtu izdavačke kuće Laguna, knjiga je predstavljena na sledeći način:

TAJANSTVENA TEOREMA
Randžit Sabramanijan, student astronomije u Šri Lanki, postaje opsednut tri stotine godina nerešenim problemom teoreme koja bi mogla otkriti tajnu univerzuma.

INVAZIJA
Za to vreme, na udaljenosti od trideset svetlosnih godina, Grand Galaktici pretražuju univerzum u potrazi za inteligentnim oblicima života, s ciljem da unište sve što bi pretilo njihovoj dominaciji svemirom. Kada na udaljenoj plavoj planeti otkriju znake prve upotrebe nuklearnog oružja, Galaktici šalju ogromnu flotu potčinjenih rasa da iskoreni ratoborne stanovnike.

BEŠUMNA GRMLJAVINA
Suprotno svojim principima, Randžit počinje da radi za tajnu međunarodnu organizaciju Pax per fidem koju predvodi ratni huškač, penzionisani potpukovnik Bledso. Oni su razvili smrtonosno elektromagnetno oružje pod nazivom Bešumna grmljavina koje može da uništiti sve elektronske uređaje na svetu. Uprkos naporima svetskih velesila Amerike, Kine i Evrope da očuvaju mir, one će se ipak naći u situaciji da otpočnu borbu za svetsku dominaciju. U međuvremenu, vrhunac proslave izgradnje svemirskog lifta predstavljaju prve Olimpijske igre na Mesecu. Kada prva vanzemaljska letelica bude slučajno primećena Randžit će morati da preispita svoje postupke u pokušaju da spase živote ne samo svoje porodice već celog čovečanstva.