U Politici objavljena Zelićeva priča “Ribe hodaju”

Podelite sadržaj:

Pavle ZelićU današnjem (nedelja, 26. septembar) izdanju dnevnog lista Politika, u rubrici posvećenoj pričama i satiri, objavljena je kratka horor proza Pavla Zelića “Ribe hodaju”.

Laku noć, Punpune

Reč je o još jednoj priči mladog beogradskog pisca, inspirisanoj južnoameričkim koloritom. Pavle u priči kombinuje elemente južnoameričke legende o enkantadu, čoveku-delfinu, sa realnom opasnošću od ekološke katastrofe koja preti Amazonu. Ova reka prikazana je kao otpadni kanal, kojim plutaju smrtonosne hemikalije i u kome gotovo da ne postoji bilo kakva vrsta života. Bjanka, naučnica koja se uglavnom bavi autopsijama nad ubijenim pripadnicima narko bandi, primećuje da odavno među svojim “pacijentima” nije imala nekog utopljenika. Slučajnost? Ili se ljudskom rodu priprema jedno prilično neprijatno iznenađenje?

Početak priče:

“Iako se pored reke više ne može zbog ogavnog smrada, Bjanka voli da dolazi. Siđe skroz do zagađene vode, krčeći stalno novi put među oštrim kostima i telima još neistrulelih riba i umoči samo vrhove prstiju u moćni Amazon. Kažu da se više ni ne sme, i da je dovoljna i najmanja ranica da bi se zagadila krv i zaradila fatalna septikemija. Bjanka je naučnik i zna bolje, ali ipak ne izaziva sudbinu.“