Kristofer Tolkin

Kristofer Tolkin preminuo u 95. godini

Kristofer Tolkin, sin autora Gospodara prstenova DŽ.R.R. Tolkina, preminuo je u 95. godini, objavilo je Tolkinovo društvo.

Kristofer je zaslužan za uređivanje mnogih očevih rukopisa posle njegove smrti 1973. godine. Tako su dve decenije posle smrti Dž. R. R. Tolkina objavljeni Silmarilion, Nedovršene priče i Istorija Srednje zemlje.

On je nacrtao i originalne mape Srednje zemlje, dajući lik svetu koji je stvorio njegov otac, objavivši čuvene knjige pedesetih godina prošlog veka.

„Kristoferova posvećenost delima njegovog oca, ali i njegov rad na Oksfordu pokazali su koliko je on zapravo bio sposoban. Milioni ljudi širom sveta biće večno zahvalni Kristoferu zato što je Silmarilion pretvorio u seriju kao i brojna druga dela. Izgubili smo titana“, saopštili su iz Tolkinovog društva.

Rođen 21. novembra 1924. u Lidsu, u Engleskoj, Kristofer Tolkin odrastao je u Oksfordu. Prema Tolkinovom društvu, on se pridružio Kraljevskim vazduhoplovnim snagama tokom Drugog svetskog rata i bio je stacioniran u Južnoj Africi. Bio je akademik i predavač na Univerzitetu Oksford.

Nakon smrti Dž.R.R. Tolkina, Kristofer je počeo da radi na očevim rukopisima i pomogao da se objavi Silmarillion, koji utvrđuje poreklo Srednje zemlje i njenih ljudi. Nastavio je da uređuje druge Tolkinove priče do 2018. godine.

2016. godine dodeljena mu je medalja Oksfordskog Univerziteta za „izvanredan doprinos“ u komunikaciji i literaturi.

Izvori: N1/Blic