Robert Luis Stivenson - Kradljivac leševa

U pretplati zbirka KRADLJIVAC LEŠEVA R. L. Stivensona

Izdavačka kuća Orfelin raspisala je pretplatu na 29. knjigu u popularnoj ediciji „Poetika strave“ – zbirku horor priča Roberta Luisa Stivensona Kradljivac leševa u izboru dr Dejana Ognjanovića.

Pored prvorazrednog klasika, novele „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“, knjiga sadrži još šest priča: „Kradljivac leševa“, „Markhajm“, „Iskrivljena Dženet“, „Olaja“, „Zloduh iz boce“ i „Ostrvo glasova“.

Priče su propraćene obiljem napomena, obimnim pogovorom na 40 strana „R. L. Stivenson: Između sna i pepela“ i stručnim dodacima: „Robert Luis Stivenson: Biografija“, „Kritička bibliografija relevantnih radova i izdanja“, „Filmografija odabranih adaptacija priča strave R. L. Stivensona“.

„Robert Luis Stivenson je, za svog prekratkog života, stigao da se okuša u skoro svakoj vrsti pisanja“, kaže u predgovoru priređivač Dejan Ognjanović. “Iza sebe je ostavio drame, poeziju, eseje, književne kritike, književnu teoriju, biografije, putopise, reportaže, bajke i kratke priče, romane istorijske, avanturističke, kriminalističke, romane za decu“.

„Iz današnje perspektive nesumnjivo je da je ovaj pisac sebi trajnu slavu osigurao novelom koja je frazu o podvojenosti čoveka, ‘Džekil i Hajd’, uvela ne samo u horor književnost, i ne samo u književnost kao takvu, već i u svekoliku pop kulturu (film, strip, animaciju, video-igre) i u najširu opštu kulturu: danas je i proverbijalnom čoveku sa ulice, koji nije čitao Stivensona niti je gledao ekranizacije njegove novele, svejedno jasno na šta aludira fraza ‘Džekil i Hajd’. Kao delu koje je (uz Frankenštajna i Drakulu) uobličilo jedan od temeljnih arhetipova horora, ‘Džekilu i Hajdu’ je večnost osigurana“, kaže Ognjanović.

Prevodilac novele „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“ je Bojan Bosnić, dok je sve ostale priče zastupljene u zbirci preveo Strahinja Mlađenović. Ilustracije u knjizi kao i na koricama uradio je Ivica Stevanović.

Unutrašnjost knjige sadrži i brojne druge ilustracije i fotografije. Knjiga ima 336 strana a rađena je, kao i sve knjige u ediciji „Poetika strave“, u tvrdom povezu.

Kradljivac leševa u pretplati košta 1.100 dinara, dok će redovna cena u knjižarama biti 1.430.

Knjigu je moguće naručiti po povlašćenoj ceni, uplatom na račun Orfelin izdavaštva, Kosovska 23, Novi Sad (broj računa 220-73108-85), a pretplatnik svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona), kao i naslov knjige na koju se pretplatio šalje na: orfelinns@gmail.com.

Pretplata traje do 25. marta 2023. godine.

SADRŽAJ PRIČA:

 • „Kradljivac leševa“
  Početkom 19. veka bezobzirni kriminalci iskopavaju grobove kako bi došli do svežih leševa koje prodaju doktorima i profesorima medicine za njihove časove anatomije. Međutim, grupica zlikovaca dođe na još bolju ideju – sa pogubnim posledicama po druge, ali i po sebe…
 • „Markhajm“
  Čovek ubije starinara iz koristoljublja, ali dok je još u njegovoj sumornoj radnji, tu se pojavi neznanac koji mu nudi pogodbu koju je teško odbiti…
 • „Iskrivljena Dženet“
  U zabito selo Škotske dolazi novi, mladi sveštenik, koji se suočava sa sujeverjem seljaka – i sa glasinom da je stara Dženet veštica koja šuruje sa „Crnim čovekom“. Sveštenik je uzme za sluškinju…
 • „Olaja“
  Mladi Englez narušenog zdravlja bude poslat u toplu klimu Španije na oporavak: odseda na usamljenom posedu jedne čudne porodice koju čine blago retardirani mladić, skoro-katatonična majka i prelepa devojka Olaja, koja zna tajnu porodice, starog portreta i porodičnog prokletstva…
 • „Zloduh iz boce“
  Mladić dođe u posed boce čiji duh ispunjava svaku želju. Kada dobije ono što je želeo, po ceni skupljoj nego što je očekivao, on mora da bocu proda inače će izgubiti dušu. Jedini uslov je da bocu mora prodati po ceni manjoj od one koju je platio. Ništa lakše? Zapravo, stvari se iz časa u čas komplikuju.
 • „Ostrvo glasova“
  Mladić otkrije da je njegov tast moćni vrač koji na tajanstven način dolazi do zlatnika. Odluči da ga prati i otkrije njegovu tajnu. To će ga odvesti do neobičnog ostrva gde se dešavaju jezovite stvari…
 • „Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda“
  Jedna od najznačajnijih i najuticajnijih novela (ne samo u horor žanru) o podvojenosti čovekove prirode i mračnim tajnama koje psiha naizgled pristojnih, uglednih ljudi može da skriva.
Kradljivac leševa - Robert Luis Stivenson
KRADLJIVAC LEŠEVA – Robert Luis Stivenson