“Konstantinovo raskršće” u Americi

Konstantinovo raskrsce - Dejan StojiljkovicPisac iz Niša Dejan Stojiljković otkrio je Tanjugu da će se tokom jeseni njegov prvi roman “Konstantinovo raskršće” pojaviti u američkim knjižarama u izdanju “Bluming flik buks” iz Njujorka – javlja B92.

On je naglasio da je posao finaliziran sklapanjem ugovora i da će isti izdavač istovremeno pustiti u prodaju i strip verziju romana “Konstantinovo raskršće” koja se pojavila u Srbiji ovog proleća u izdanju “System comics-a”.

Kako je podsetio Stojiljković, ovaj roman je 2009. godine objavila beogradska “Laguna” i do sada je prodat u tiražu koji premašuje 40.000 primeraka. U međuvremenu je preveden na makedonski i ruski i već je štampan u Makedoniji i Rusiji.

“Konstantinovo raskršće” je na opšte iznenađenje kulturne javnosti Srbije osvojilo nagradu “Miloš Crnjanski” a zatim “Svetosavski pečat”. Našlo se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za roman godine. Roman je bio nominovan za međunarodne nagrade “Balkanika” i ” Impak Dablin”. U 2010. je bio najčitanija knjiga u javnim bibliotekama Srbije.

Prema rečima Stojiljkovića, njegov drugi roman “Duge noći i crne zastave”, koji je “Laguna” objavila ovog proleća, već je prodat u više od 10.000 primeraka a izdavač iz Turske je pokazao veliko interesovanje da kupi autorska prava.

Uz ovaj roman sada ide i ploča sa muzikom koju je Saša Trajković komponovao za reklamne spotove i tih sedam pesama su takođe zainteresovale strane diskografske kuće, jer su neobični spoj srednjevekovne vizantijske muzike i roka.

Na pitanje kako se odvijaju pregovori oko ekranizacije “Konstantinovog raskršća” pisac je odgovorio da su se mnogi interesovali ali kada se došlo oko cene autorskih prava svi su se povukli. On je rekao da postoji sajt www. konstantinovoraskrsce.com na kome su sve informacije kao i cena (100.000 evra) pa ko želi može da ga kontaktira.