Proglašeni dobitnici nagrade “Lokus”

LokusTokom prethodnog vikenda, u Sijetlu su proglašeni dobitnici “Lokus” nagrada za najbolja literarna ostvarenja iz domena naučne i epske fantastike.

Čitaoci magazina “Lokus”, čiji glasovi se uzimaju u obzir pri dodeli ove značajne nagrade za žanrovsku književnost, odlučili su se da epitet najboljeg SF romana objavljenog u 2011. godini ponese delo Čajne Mjevila “Embassytown”.

Za najbolji roman iz domena epske fantastike, proglašen je “Ples sa zmajevima”, peti nastavak popularnog serijala “Pesme leda i vatre” Džordža R.R. Martina.

Za najkvalitetniji roman prvenac odabrano je ostvarenje Erin Morgenštern “The Night Circus”, koje donosi fantazmagoričnu priču smeštenu na kraj 19. veka o neobičnim spletkama i rivalstvu unutar tajanstvenog cirkusa.

A kao najbolji roman za mlade proglašen je “The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making”, koji potpisuje mlada američka autorka Ketrin Valente.

Da je stvaralaštvo Ketrin Valente pobralo mnoge simpatije čitalaca “Lokus” magazina, govori činjenica da su njena dela proglašena najboljima u još dve kategorije – u kategoriji novela (“Silently and Very Fast”) i kategoriji noveleta (“White Lines on a Green Field”).

Kratka priča “The Case of Death and Honey” velikog majstora fantastike Nila Gejmena proglašena je za najbolju u svojoj kategoriji, a najkvalitetnijom zbirkom priča imenovana je “The Bible Repairman and Other Stories” još jednog istaknutog pisca fantastike Tima Pauersa.

“Lokus” nagradu za najbolju antologiju dobila je knjiga “The Year’s Best Science Fiction: Twenty-eighth Annual Collection” koju je uredio Gardner Dazoa. Najbolja zbirka eseja je “Evaporating Genres: Essays on Fantastic Literature” urednika i kritičara Gerija Vulfa,  a najbolju knjigu o umetnosti “Spectrum 18: The Best in Contemporary Fantastic Art” potpisali su Keti i Erni Fener.

Nagrada “Lokus” je dodeljena u još četiri kategorije. Najbolji ilustrator je Šon Tan, urednik Elen Detlou, magazin “Asimov’s”, a izdavač “Tor”.