Najprodavanije knjige fantastike

Koje su najprodavanije knjige fantastike svih vremena?

Iako nije poznat tačan datum početka, moderno štampanje knjiga staro je preko 1000 godina, a „Google books“ je procenio da je za sve to vreme izdato preko 130 miliona knjiga. Ipak, ljudi su uspeli da na osnovu poznatih podataka izvedu listu od deset najčitanijih, i apdejutuju je svake godine – piše PISB.

Možda ne postoji nijedan izvor koji je dosledno pratio prodaju knjiga tokom vekova, ali veb-sajtovi za objavljivanje (kao što je Publishers Weekly) mogu mnogo preciznije da procene prodaju starijih dela i prate prodaju novih izdanja. Prilikom sastavljanja liste najprodavanijih ikada, isključeni su verski naslovi (kao što su Biblija i Kuran) a uključeni su samo oni sa pouzdanim podacima izdavačkih kompanija, novinskih članaka i zvanična saopštenja za štampu.

Na drugom mestu ove liste, sa preko 200 miliona prodatih primeraka, nalazi se Egziperijev Mali Princ. Omiljena francuska knjiga za decu koja koristi elemente fantazije kako bi ispričala emotivnu i refleksivnu priču o najvećim životnim lekcijama. Prevedena je na preko 300 jezika, a čitaoci širom sveta susreli su Malog Princa na njegovom putovanju na kom pronalazi bezbedno mesto za svoj omiljeni cvet. Čitaoci svih uzrasta su uz njega mogli da dožive jednostavnu i lepu priču koja se neguje skoro 80 ​​godina.

Prva knjiga o Hariju Poteru, Kamen mudrosti, spisateljice Dž. K. Rouling je na trećem mestu. Sa ovom pričom smo se uveli u svet veštica, čarobnjaka i magičnih zveri. Upoznajemo se sa Harijem, mladim siročetom kom na 11. rođendan kažu da je čarobnjak, nakon čega je odveden u Hogvorts, magičnu školu u kojoj sklapa prijateljstva, uči sve što može o magiji i počinje da otkriva mračne tajne u vezi sa smrću njegovih roditelja. Cela serija „Hari Poter“ je do danas prodata u brojci od oko 500 miliona primeraka,  a prva u nizu je prodata najviše i broji oko 150 miliona prodatih primeraka.

U prvih deset se nalaze još i Tolkinov Hobit, Luisov začetak priča iz Narnije, iliti Lav, veštica i orman. Tu su još Da Vinčijev kod i na desetom mestu, nalazi se druga knjiga iz serijala o Hariju Poteru, Dvorana tajni. Knjige o malom čarobnjaku su svakako najuspešniji serijal svih vremena, jer se svi delovi mogu naći u top 20 najprodavanijih.

Najprodavanije knjige fantastike
Najprodavanije knjige fantastike