Književni susret sa Dejanom Ognjanovićem u Vršcu

Književni susret sa Dejanom Ognjanovićem u Vršcu

Vršačko Udruženje za promociju i afirmaciju kulture, nauke i umetnosti „Tačka susretanja“, u petak 03. marta 2023. godine od 19 časova, u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) organizuje književno veče posvećeno najsvežijim proznim delima Dejana Ognjanovića.

O romanu Prokletije (2021) i zbirci Divlja kapela (2022) tom prilikom će, pored autora, govoriti: pisac i kritičar Ilija Bakić, spisateljica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević. Moderator će biti Neven Daničić.

Obe knjige donose dela inspirisana turobnom stvarnošću Srbije poslednjih decenija, ali i njenom daljom prošlošću, tradicijom i paganskim prežicima kojima se duboko zadire u onostrano i htonsko. I obe knjige komuniciraju sa Ognjanovićevim ranijim delima – roman Prokletije je uslovno rečeno nastavak romana egzistencijalne strave Naživo iz 2003. godine, čija se radnja dešava na relaciji Niš-Priština sredinom 90-ih godina prošlog veka. Priče iz zbirke Divlja kapela, svojim konceptom ruralne strave inspirisane paganskim nasleđem, korespondiraju sa romanom Zavodnik iz 2014. godine, naročito priča „Crni čovek“, koja je smeštena u istom literarnom svetu i opisuje događaje koji su prethodili onima opisanim u navedenom romanu.

Književno veče će ujedno biti i posebna prilika za sve vršačke ljubitelje kvalitetne horor književnosti da dođu do nekih od autorskih naslova Dejana Ognjanovića (Zavodnik, Prokletije, Divlja kapela, Kult Gula) ali i novijih naslova koje u svojstvu urednika i priređivača Ognjanović potpisuje u Orfelinovoj ediciji „Poetika strave“.

Ulaz na književno veče je slobodan.

Književni susret sa Dejanom Ognjanovićem u Vršcu