Ispunjena poslednja želja Terija Pračeta

Objavljuju se izgubljene pripovetke Terija Pračeta

Nakon zbirke ranih priča Terija Pračeta, The Time-travelling Caveman, koja je objavljena 2020. godine, ove godine će biti izdata još jedna kolekcija pripovedaka koje je slavni pisac napisao, ali pod pseudonimom i za koje se do nedavno smatralo da su izgubljene.

Kako prenosi PISB, kolekcija 20 pripovedaka pod nazivom A Stroke of the Pen: The Lost Stories obuhvata dela koja je Pračet napisao tokom 1970-ih i 1980-ih za regionalne novine, uglavnom pod pseudonimom Patrik Kirns.

Ove pripovetke do sada niko nije povezivao sa Pračetom, koji je preminuo 2015. godine, ali će one ugledati svetlost dana 5. oktobra ove godine, zahvaljujući izdavačkoj kući Transworld.

Za njihovo otkriće najzaslužniji su Pračetovi obožavaoci, jer je jedna od priča iz kolekcije, The Quest for the Keys, skoro četiri decenije stajala uramljena na zidu Krisa Lorensa.

Kada je on obavestio nosioce prava na objavljivanje da ova priča postoji, ostatak priča pronašli su Pet i Džen Harkin, koji su prelistavali stare novine kako bi došli do ovih tekstova.

Nijedna od ovih pripovedaka nije smeštena u Disksvet, u kome se odvija većina Pračetovih dela, ali izdavač kaže da „nagoveštavaju svet koji je ser Teri stvorio kasnije“.

Pračetov dugogodišnji saradnik Rob Vilkins, rekao je: „Iako je Teri oduvek bio fokusiran na naredni roman i verovao da sve što je neobjavljeno i treba da ostane takvo, oduvek je tvrdoglavo cenio mladog sebe i bio bi oduševljen da vidi ove priče u jednom prelepom izdanju“.

Dodao je i: „Priče sa početka njegove karijere, pre nego što je postao Teri Pračet kog znamo i volimo, nisu ništa manje inspirativne i daju pravi uvid u razvoj njegovog kreativnog genija“.

Izgubljene pripovetke Terija Pračeta
Teri Pračet