Vladimir Đukanović - Blistanje

BLISTANJE – SF roman filozofa i ekonomiste o veštačkoj inteligenciji

Izdavačka kuća Publik Praktikum je u okviru edicije „Stela“, upravo objavila naučnofantastični roman Blistanje Vladimira Đukanovića, diplomiranog filozofa i ekonomiste koji je domaćoj javnosti poznat kao „srpski vuk sa Volstrita“.

Roman Blistanje bavi se realnom opasnošću koju sa sobom nosi nepredvidivi razvoj veštačke inteligencije, i govori o sukobu tvorca i tvorevine, o evoluciji tvorevine u biće, o napretku tih bića do zajednice i o tome kakvu nam je sudbinu ta zajednica namenila.

Da li je veštačka inteligencija tu da od naših života napravi raj ili pakao? Ako ChatGPT postane svestan, da li smo stvorili anđela ili đavola?

Vladimir Đukanović odgovara na ova pitanja prikazujući realni scenario koji je na korak od nas. Čovek koji se godinama bavio proračunima, baratao analitikom, i to u areni najvažnijih svetskih bankara i analitičara, dok mu je preko ruku za nekoliko dana prelazio čitav srpski BDP, sada nema nikakvu dilemu.

Da li nas razvoj veštačke inteligencije raduje ili plaši? Kad znamo ko je njen tvorac, logično je da budemo prestravljeni. Prestravljeni smo zbog osećaja da će veštačka inteligencija brže nego što očekujemo postati pametnija od onih koji su je stvorili, da će se otrgnuti ljudskoj kontroli i tada će se celo čovečanstvo naći u njenoj milosti. Kod veštačke inteligencije nema milosti. Veštačka inteligencija surovo i precizno računa, a onda surovo i precizno sudi.

Čuveni naučnik Stiven Hoking i još poznatiji preduzetnik Ilon Mask smatraju da bi stvaranje savršenih mislećih mašina moglo da predstavlja pretnju za opstanak čovečanstva. I ne samo oni, dugačak je spisak onih koji ne potcenjuju veštačku insteligenciju i njen dalji razvoj.

„Vlada Đukanović je banuo sa Volstrita i preko golf terena u srpsku književnost. I to ne bilo kakvu. Vešto koristeći svoju načitanost i filozofska znanja, pisac je stvorio naučnofantastični triler koji, za razliku od većine savremenih srpskih romana koji kopaju po istoriji nespretno je preuređujući u ljigave budalaštine, udara u trenutno najslabiju tačku čovečanstva. Ovaj roman se po aktuelnosti i važnosti ideja o kojima govori može svrstati u sâm vrh globalne književnosti. Ova knjiga, međutim, nadilazi umetnost. Mešajući se s prirodnim naukama i filozofijom, ona ostvaruje dva cilja – čitaoca rastura na komade i upozorava čovečanstvo da će i ono neizbežno biti rastureno na komade“, kaže pisac Marko Vidojković.

Roman Blistanje sadrži 187 strana. Mekog je poveza. Može da se naruči preko sajta izdavača po ceni od 799 dinara.

Vladimir Đukanović je studirao filozofiju i ekonomiju na DePauw univerzitetu u SAD. Za vreme studija odlazi u Japan gde radi kao ekonomista na visokotehnološkim projektima vlade ove zemlje. Vraća se u SAD gde radi na finansijskim strukturama velikih komercijalnih kompanija. Posle duge i uspešne karijere u finansijama u Njujorku seli se u London gde formira investicioni hedž fond. Nekoliko godina kasnije vraća se u Srbiju gde investira u nekoliko industrija. Pisanjem se bavi od studentskih dana i širok spektrum tema uvek pokušava da osmisli kroz filozofske komparativne analize. Iz Njujorka je jedno vreme bio i ekonomski dopisnik dnevnog lista Danas.

Blistanje - Vladimir Đukanović
BLISTANJE – Vladimir Đukanović