Klajv Barker

Klajv Barker se pridružio ekipi TV serije GOSPODAR PAKLA

Kultni pisac fantastike i zvezda svetske horor scene 80-ih godina prošlog veka, Klajv Barker, pridružio se u svojstvu izvršnog producenta ekipi HBO-ove TV serije Gospodar pakla (Hellraiser).

O ovoj TV seriji govori se još od 2012. godine, ali se sa konkretnijim radom krenulo tek aprila ove godine. Na njenom razvoju radi čitav tim dokazanih SF/horor pregalaca. Prvih nekoliko epizoda, uključujući i pilot epizodu, režiraće Dejvid Gordon Grin (Battlestar Galactica, Daredevil), a scenario potpisuju Mark Verhajden i Majkl Douerti (Trick ’r Treat). Pored Barkera, izvršni producenti biće Den Fara (Ready Player One), Roj Li (IT), Brendon Džejms (Halloween)…

Barkerov roman Pakleno srce (The Hellbound Heart) iz 1986. godine poslužio je kao osnova za prvi film iz serijala Gospodar pakla (Hellraiser, 1987). Pisac je taj film sam režirao prema sopstvenom scenariju. Usledilo je još devet nastavaka, čineći tu filmsku franšizu jednim od najdugovečnijih filmskih horor serijala, ali Barker nije učestvovao u radu na svim nastavcima. Poslednji put je dao svoj doprinos snimanju četvrtog dela Gospodar pakla: Potomstvo (Hellraiser IV: Bloodline) 1996. godine.

Ideja kreatora HBO-ove serije je da se ne radi ribut ili rimejk filmova iz franšize, već da se postojeća mitologija Gospodara pakla podigne na viši nivo i približi izvornoj Barkerovoj zamisli. Den Fara, čovek koji je najzalužniji što je i Barker pristupio projektu, ne krije zadovoljstvo što će kultni pisac dati svoj doprinos: „Gospodari pakla su proistekli iz Klajvove mašte, i veoma smo uzbuđeni što je on sada sa nama“.

Barker, takođe, deli entuzijazam Dena Fare i najavljuje kojim putem bi trebalo da teče dalji razvoj serije: „Oduševljen sam što ćemo mitologiji Gospodara pakla udahnuti novi život. Vreme je da se priča vrati svojim korenima. Jedva čekam da publici predstavim najmoćnije i najstarije elemente horora: najmračnije zlo koje nasrće na naše živote i snagu koju moramo pronaći u sebi da mu se odupremo“.

Klajv Barker je u poslednje vreme veoma zauzet radom na ekranizacijama svojih proznih dela. Donedavno je bio angažovan na filmu Knjige krvi, baziranom na pričama iz istoimenih zbirki koje su ga proslavile, a trenutno radi i na TV seriji Noćni soj (Nightbreed) inspirisanoj njegovim romanom Kabal (Cabal) iz 1988. godine.

GOSPODAR PAKLA – Klajv Barker