Agencija - Vilijem Gibson

AGENCIJA – novi roman Vilijema Gibsona uskoro na srpskom

U izdanju beogradske izdavačke kuće MIBA books uskoro će biti objavljen novi roman Vilijema Gibsona, Agencija. U pitanju je svojevrstan nastavak ali i prethodnik romana Periferal, prividno futurističke priče o alternativnim stvarnostima.

Poput one u Periferalu, u novom romanu stvarnost je rastočena i fragmentisana, podeljena u dve vremenske linije – jedna prati događaje u alternativnoj 2017. godini, a druga one u dvadeset drugom veku iz kojeg se prelivaju uticaji na prvu.

Veriti Džejn, nadarena „šaptačica aplikacijama“, preuzima posao da testira beta verziju novog proizvoda: digitalni asistent kom se pristupa preko naočara sasvim običnog izgleda. „Junis“, razoružavajuće nalik ljudskom biću, veštačka je inteligencija koja ima lice, deliće prošlosti i oštroumno poznavanje borbene strategije. Shvatajući da njeni tajnoviti novi poslodavci još uvek i ne znaju koliko je Junis moćna i koliko vredi, Veriti odlučuje da je najbolje da to i ne saznaju.

Vek kasnije u Londonu, u potpuno drugom vremenu, Vilf Neterton radi među pljačkašima i moćnicima, preživelima spore i nezaustavljive apokalipse poznate kao „džekpot“. Vilf vidi ono što Veriti i Junis ne mogu – njihovu verziju džekpota, koji je tu iza ugla, i ulogu koje obe imaju u njemu.

Vilijem Gibson – AGENCIJA

Zbog događaja u svetu, izlazak romana o alternativnoj stvarnosti u kojoj su američki predsednički izbori imali drugačiji ishod više puta je odlagan, sa kraja 2018. godine, preko aprila i septembra 2019. do januara 2020. kada je konačno objavljen.

„Ova odlaganja, uzrokovana potrebom autora da uhvati korak sa neočekivanim ishodima ključnih događaja i vrtoglavim tempom promena, pokazuju da je stvarnost konačno sustigla Gibsona“, kaže dr Mladen Jakovljević.

„Osvrtom na sadašnjost iz budućnosti, Gibson pokazuje u kojoj meri je u pravu kada kaže da on ne piše o budućnosti, nego o svetu u kojem živimo i, kako to u Periferalu navodi, o fikcionalnosti u koju ćemo se svi pretvoriti. On na taj način opisuje ono što se događa, ali i upozorava da se svet u kojem živimo pretvara u puko igralište za one koji imaju previše moći“, ističe Jakovljević.

Prevod romana Agencija uradila je Ivana Maksimović. Knjiga bi trebalo da se u prodaji nađe do kraja novembra 2020.