Sestre po metli - Teri Pračet

Novo izdanje romana SESTRE PO METLI Terija Pračeta

Tačno dvadeset godina nakon prvog izdanja na srpskom jeziku, ponovo je objavljen prevod šestog romana o DisksvetuSestre po metli Terija Pračeta.

Možda je nedovoljno poznat podatak da je najveća srpska izdavačka kuća Laguna, svoju delatnost započela 1998. godine objavljujući romane iz serijala o Disksvetu.

Prva Lagunina izdanja bili su prevodi romana Boja magije i Svetlost čudesnog objavljeni 1998. godine. Usledili su prevodi romana Jednakost rituala, Mort, Čudotvorac iz 1999, Sestre po metli i Straža! Straža! objavljeni tokom 2000. a u narednim godinama i gotovo sve preostale knjige slavnog serijala.

SESTRE PO METLI
Teri Pračet
želite li ovu knjigu? 

Pričajući o urnebesnim dogodovštinama u Disksvetu – svetu-ploči koji putuje svemirom na leđima četiri slona koji stoje na oklopu džinovske kornjače – Pračet parodira bajke, mitologiju i naučnofantastične romane i filmove, pravi aluzije na razne muzičke grupe, društvene pojave, tradiciju i kulturu pojedinih naroda, a nisu mu strane ni igre rečima.

U romanu Veštice po metli, čitaoci brzo uviđaju da veštice po svojoj prirodi nisu sklone društvenom organizovanju i svakako nemaju svoje vođe. Baka Vedervaks je bila najuvaženija među vođama koje nisu imale. Ali čak je i ona otkrila da uplitanje u kraljevsku politiku krije mnogo više zavrzlama nego što su to tvrdili određeni dramski pisci. Ali ponekad se nekoj situaciji ne može odoleti… Baka Vedervaks će se udružiti sa još dve veštice, Nanom Og i Magrat Garlik, da bi ovaj malo verovatan savez pokušao da spase princa i vrati ga na tron Lenkre.

Teri Pračet (1948–2015) dobitnik je Britanske nagrade za naučnu fantastiku, nagrade Lokus, nagrade Karnegi za dečju književnost, nagrade Prometej, Svetske nagrade za fantastiku za životno delo i mnogih drugih; dodeljeno mu je 9 počasnih doktorata, a proglašen je i za viteza Britanskog carstva za „službu na polju književnosti“.

Teri Pračet – SESTRE PO METLI