Kinesko internet izdavaštvo

Kinesko internet izdavaštvo u znaku fantastike

Od Nobelove do Hugo nagrade, postoji veliki broj književnih priznanja posvećenih raznim vrstama fikcije. U Kini postoji nagrada posvećena pričama koje su nastale na internetu.

Godišnja dodela nagrada, koju koorganizuje državni nadzorni organ za medije, poklanja pažnju književnosti nastaloj na internetu a koja deluje pozitivno u očima vlade. Pobednik za 2018. bila je Heroes of Internet: Gravitational Field – poslovni triler o kineskom startapu u borbi sa multinacionalnim konglomeratom za dominaciju na tržištu.

Prema izveštaju državne agencije Kineskog Centra za Internet informacije (CNNIC), u Kini, gde polovina korisnika čita književnost na vebu, cveta internet izdavaštvo. Uz podršku čitalaca, kojih ima više nego stanovnika u Severnoj Americi, uspešne autore očekuje bogatstvo od prodaje prava za svoja dela.

Neki od najvećih bioskopskih i televizijskih hitova u Kini zasnovani su na internet romanima. Wu Kong, blokbaster iz 2017. pretekao je naslove poput Grozan ja 3 i Transformersi: Poslednji vitez, a zasnovan je na internet romanu o legendarnom majmunu. Ever Night, istorijsku fantastiku koja je dobila serijal na mreži, 2018. godine je otkupio „Tencent” i pretvorio je u televizijsku seriju i video igru za smartfone.

I dok fantastika dominira kineskim internet književnim prostorom, vlasti izgleda da preferiraju malo realističnije priče. Jedan od kriterijuma za takmičenje je da moraju „da govore o problemima iz stvarnog sveta i šire socijalističku energiju”.

Jedan od najpoznatijih nagrađenih je Tang Jia San Šao, internet autor sa najvećom zaradom u Kini. I dok je postao popularan pišući fantastiku zasnovanu na borilačkim veštinama, pobedio je sa savremenim ljubavnim romanom o dvoje mladih preduzetnika.

Uprkos vladinom pokušaju da preokrene ukus javnosti, deluje da ne uspevaju u tome. Jedan od najtraženijih onlajn romana prošle godine bio je Dawang Raoming (Poštedite mi život, kralju) – mračna komična fantastika o dečaku koji ima magičnu moć da kaže stvari koje momentalno kvare raspoloženje ljudima oko njega. Popularni serijal je pokrenuo živopisnu diskusiju na mreži, sa preko milion čitalaca na zvaničnom fidu – rekordan broj za izdavački sajt Quidian.com.

Možda ne zvuči kao delo koje bi vlasti osudile, ali je opet uspelo da privuče pažnju cenzora. Ipak, kao što su neki pisci naučili, o izvesnim stvarima se definitivno ne sme pisati na kineskom internetu.

Jedan čovek je kazao novinama da su urednici obrisali broj 64 iz njegove priče. Broj, naravno, odgovara datumu protesta na Tjenanmen trgu, koji se odigrao 4. juna, 1989. godine.

(Izvor: Laguna / Bukmarker)

Kinesko internet izdavaštvo
Kinesko interet izdavaštvo iznedrilo je roman WU KONG prema kome je snimljen popularni igrani film i urađena video igra