Bajka nad bajkama - Nenad Gajić

Trilogija BAJKA NAD BAJKAMA – od sada i kao jedna knjiga

Osam godina nakon što je premijerno objavljena Senka u tami, uvodni deo troknjižja Bajka nad bajkama Nenada Gajića, i nešto manje od devet meseci nakon što je objavljena Treća noć, završna knjiga tog serijala, Laguna je pred čitaoce izašla sa posebnim izdanjem na 760 strana, koje objedinjuje celokupnu trilogiju.

Za razliku od ranijih izdanja, novo je štampano ćirilicom, sadrži mapu u boji (autor Ivan Nastić), ima tvrdi povez, ali donosi i male, mada, značajne razlike i u samom tekstu, čineći ovu verziju sage – prema rečima Gajića – najbližom ličnoj autorskoj viziji.

Bajka nad bajkama je saga u kojoj se prepliću zagonetke, misterije, borbe i iznenađujući obrti kroz fantastične događaje s neizvesnim ishodom, u svetu koji nastanjuju zadivljujući i neustrašivi junaci velikog srca. Čine je tri celine: Senka u tami, Dva cara i Treća noć.

U prvom delu, Senka u tami, neobična družina, okupljena nizom naizgled slučajnih događaja, postepeno otkriva da nije sve onako kao što izgleda. Slepa devojčica, megdandžija, čobanin i hromi lopov, u trci za gole živote, probijaće se kroz živopisni svet mitskih bića i zaboravljenih gradova, dok njihovim koracima kao da upravljaju drevni slovenski bogovi.

U drugom delu, Dva cara, Senka je slepa, ali ima nemušti jezik i razume životinje. Progone je mračne sile, ali se, slučajnošću ili voljom bogova, oko nje okuplja i mala družina heroja s moćima koje prevazilaze ljudska ograničenja. Drevna mapa izvezena magičnim nitima krije tajne koje ovu devojčicu mogu dovesti do oružja potrebnog da se pobedi prastaro zlo, pre no što junaci budu nevoljno uvučeni u ratni vihor koji se neumitno nadvija.

Završni deo, Treća noć, stavlja malu družinu preživelih, okupljenih čudnim silama, pred kobnu misiju: moraju da siđu u donji svet, zloglasnu Mračnu zemlju, u carstvo mrtvih ljudima nenamenjeno, kako bi u lavirintu večno tamnih pećina pronašli ono što će, možda, spasti njihov svet od probuđene strahote iz dubine vremena.

Nenad Gajić (1974) autor je ilustrovane knjige enciklopedijskog tipa Slovenska mitologija, kao i fantazijskog serijala Bajka nad bajkama (Senka u tami, 2013; Dva cara, 2016; Treća noć, 2020) prema motivima narodne epike. Bio je muzičar (gitarista, pevač i tekstopisac) da bi se kasnije okušao i u raznim drugim profesijama, kao bankar, menadžer, privatni preduzetnik, proizvođač računarske opreme, nagrađivani programer, urednik televizijske emisije, autor društvenih igara. Fakultet je završio u Kragujevcu, master studije u Beogradu, doktorsku tezu odbranio je u Novom Sadu. U inostranim časopisima objavljivao je, između ostalog, i radove o našim velikim naučnicima Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.

Bajka nad bajkama - Nenad Gajić
BAJKA NAD BAJKAMA – Nenad Gajić