Mladen Milosavljević - Olalije

Promocija poeme OLALIJE u knjižari Akademija

Podelite sadržaj:

U četvrtak 26. avgusta, od 19h, u prostorijama beogradske knjižare Akademija (Knez Mihailova 35) biće upriličena promocija poeme za decu Olalije, Mladena Milosavljevića. Razgovor sa autorom vodiće Radmila Marković.

Ova poema u svet dečije književnosti uvodi elemente iz narodne tradicije i folklorne fantastike, ispripovedane u stihu i ćopićevskom maniru, u kome deda pomaže unuku da razreši životne nedoumice, pričajući mu priče iz mladosti.

U mitološkom rečniku Olalije su predstavljene kao noćno biće koje se pretvara u psa, mačku jare, kozu ili neku drugu životinju ali može da poprimi i oblik svatova koji usred noći sreću odocnele putnike i pozivaju ih u svoje društvo. Drugim rečima Olalije, baš kao i Omaja, predstavljaju sinonim za priviđenja i narodne priče iz konteksta memorata i demonoloških predanja, a poema Mladena Milosavljevića predstavlja jedan od retkih primera koji pomenute motive koristi u kontekstu književnosti za decu.

„Koristeći umeće pripovedanja stihovima, Mladen Milosavljević ispisuje uzbudljivu poemu za decu, reaktivirajući folklorno-mitološke motive i usmena predanja“, ističe književnik Dejan Aleksić u osvrtu na poemu Olalije.

„Dečak, centralni lik poeme, portretisan pomalo kao starovremski tip deteta koje nailazi na nepravdu i nerazumevanje u svojoj okolini, sluša priču svoga dede o njegovom mističnom susretu s neobjašnjivim. U znakovitom ambijentu kazivanja uz vatru, dečak je izložen iskonskoj draži suočavanja sa strahom. Istovremeno, privlači ga hipnotišuća moć usmene pripovesti“, kaže Aleksić dodavši da su priča i pričanje jasno prikazani kao konstrukti sazrevanja i inicijacije u svet odraslih.

„Pored toga svetu realnih poteškoća (škola, nerazumevanje roditelja, sarkazam sredine…) suprotstavljen je svet fantazme i oniričkih predstava čime se naglašava varljiva dečja percepcija, ali i otvorenost za uzbudljiva iskustva“, kaže Aleksić, ističući da naročitu vrednost poemi daje bogat pesnički jezik.

„Koristeći obilje arhaizama i kolokvijalni stil, autor postiže autentičnost izraza. Poema je efektno dramaturški zaokružena, bez praznog hoda. Za potpuni čitalački užitak potrebno je pronaći još samo tiho, skrajnuto mesto”, navodi Dejan Aleksić.

Knjiga je ilustrovana radovima Miodrag Bunijevac strip autora i ilustratora.

Mladen Milosavljević (1982, Smederevska Palanka), diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za Etnologiju i antropologiju. Urednik je sajta Omaja, posvećenom temama iz oblasti folklorne fantastike. Vlasnik je izdavačke kuće Bedem. Autor je nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, Naprata (2013). Pisac je romana Kal juga (2018.), Jezava (2020) i poeme za decu Olalije (2021). Živi i radi u Beogradu.

OLALIJE – Mladen Milosavljević