Novo izdanje Živkovićeve BIBLIOTEKE na turskom

Jubilarno 30. izdanje Živkovićeve BIBLIOTEKE

Istanbulski izdavač Ketebe upravo je objavio nagrađivani roman Zorana Živkovića Biblioteka pod naslovom Baska zaman kütüphaneleri (Biblioteka drugog vremena).

Posredi je u više pogleda posebno izdanje. Pre svega, to je treće tursko izdanje Biblioteke. Prva dva objavili su Istiklal (2006) i Minval (2015). Ova izdanja ostavila su izvestan trag u turskoj kulturi. Tako je, na primer, u januaru poznati slikar Engin Bejaz imao izložbu na kojoj je predstavio nova platna nadahnuta upravo Bibliotekom.

Ketebe će nastaviti da objavljuje Živkovićeve knjige. Ove godine izaći će još Vremenski daroviSedam dodira muzike i Bela soba.

Novo tursko izdanje Biblioteke ujedno je trideseto izdanje ove knjige kojoj je 2003. godine pripala „Svetska nagrada za fantastiku“. Od ovih 30 čak 20 su strana izdanja, što Biblioteku čini jednom od najprevođenijih srpskih knjiga u ovom veku. Tokom 2022. pojaviće se još najmanje tri izdanja Biblioteke: grčko, mađarsko i japansko.

Treće tursko izdanje Biblioteke jubilarno je u još jednom pogledu. To je ujedno dvestoto izdanje Živkovićevih proznih knjiga. Korice svih ovih 200 izdanja (79 objavljenih u Srbiji i 121 u inostranstvu) možete da vidite na autorovom sajtu.

Zoran Živković - Novo izdanje BIBLIOTEKE na turskom
Zoran Živković – Novo izdanje BIBLIOTEKE na turskom