Izložba “Kroz vasionu i vekove” u Novom Sadu

Od 25. januara do 25. februara 2012. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu i u sedištu Matice srpske (u zadužbinskom zdanju Marije Trandafil), održaće se izložba “Kroz vasionu i vekove – Priča o Milutinu Milankoviću”.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u centralnom holu Prirodno-matematičkog fakulteta u sredu 25. januara 2012. godine, u 12 sati, a tom prilikom, prisutne će pozdraviti prof. dr Slobodan Ćurčić, potpredsednik Matice srpske i Slavko Maksimović, predsednik Udruženja “Milutin Milanković”. O životu i delu jednog od najznačajnijih srpski naučnika govoriće prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu.

Izložba je podeljena u dva tematska bloka. U centralnom holu Prirodno-matematičkog fakulteta biće izloženi eksponati koji svedoče o školovanju i naučnom radu Milutina Milankovića. Dok će u knjižari Matice srpske, u zadužbinskom zdanju Marije Trandafil, posetioci moći da vide drugi deo izložbe, posvećen Milankovićevom kalendaru i saradnji znamenitog naučnika sa Maticom srpskom, nastarijom književnom, kulturnom i naučnom institucijom srpskog naroda.

U nazivu izložbe sadržan je naslov Milankovićevog književnog dela “Kroz vasionu i vekove” koje važi za prvo srpsko naučno-popularno ostvarenje. U ovoj knjizi naš slavni naučnik  na zanimljiv i širokoj publici razumljiv način opisuje ne samo istoriju astronomije, već i naučnih ideja uopšte. Prvo izdanje ove knjige objavila je upravo Matica srpska davne 1928. godine.

Milutin Milanković (1879 -1958) je bio srpski geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom “Milankovićevi ciklusi”.