Izdisaj - Ted Ćang

IZDISAJ Teda Ćanga – kolekcija devet vrhunskih SF priča

Podelite sadržaj:

Booka je nedavno objavila prevod nove zbirke priča proslavljenog pisca kratke fantastičke proze Teda Ćanga Izdisaj (2019).

Ova zbirka priča predstavlja Ćanga u najboljem izdanju, kao dubokoumnog, saosećajnog i poučnog autora. Sadrži devet originalnih, provokativnih i uzbudljivih pripovetki a otvara je „Trgovac i alhemičareva kapija“, kojom je Ćang 2008. godine osvojio prestižne nagrade „Hugo“ i „Nebula“. U toj priči, portal kroz vreme primorava prodavca tkanina u drevnom Bagdadu da se uhvati u koštac sa greškama iz prošlosti i novim prilikama.

Naslovna priča „Izdisaj“, takođe ovenčana „Hugo“ nagradom, govori o tuđinskom naučniku, koji dolazi do preneražavajućeg otkrića sa posledicama koje su bukvalno univerzalne.

U priči „Nespokoj je vrtoglavica slobode“, koja se 2019. godine našla u najužem izboru za „Nebulu“, sposobnost zavirivanja u alternativne univerzume nalaže radikalno novo ispitivanje koncepata izbora i slobodne volje.

Pored ovih priča, zbirku čine i: „Ono što se očekuje od nas“, „Životni ciklus softverskih objekata“, „Dejsijeva patentirana automatska dadilja“, „Istinitost činjenica, istinitost osećanja“, „Velika tišina“ i „Omfalos“.

Prevod je, kao i u slučaju prve Ćangove zbirke Priče tvog života, uradio poznati pisac fantastike Goran Skrobonja.

Ted Ćang (kinesko ime Ćang Feng-Nan) američki je pisac spekulativne proze. Rođen je 1967. u Port Džefersonu, u državi Njujork. Diplomirao je na univerzitetu Braun na kibernetici. Radi u softverskoj industriji i živi blizu Sijetla. Njegova prva zbirka pripovedaka Stories of Your Life and Others (Priče tvog života) smatra se jednom od najuspešnijih kolekcija naučnofantstičnih priča svih vremena. Ćang je dobitnik brojnih priznanja i sa četiri nagrade „Nebula“, tri nagrade „Hugo“, jednom nagradom „Džon V. Kembel“ i tri nagrade „Lokus“ ubraja se među najnagrađivanije pisce SF žanra.

IZDISAJ- Ted Ćang