Ocuići - Gotika

Objavljen roman GOTIKA japanskog pisca horora Ocuićija

Izdavačka kuća Tanesi objavila je roman Gotika (2003) japanskog pisca i reditelja Hirotake Adaćija (1978), poznatijeg pod pseudonimom Ocuići, kojim potpisuje i ovo romaneskno ostvarenje.

Koristeći vispren i pitak stil, brz tempo radnje i slikovitu oštrinu u posmatranju okruženja, Ocuići u svojim proznim delima ispituje granice brutalnosti.

Roman Gotika donosi šokantnu priču strave i užasa o dvoje srednjoškolaca sociopata, koji postaju opsednuti serijskim ubistvima. Dok u amaterskom detektivskom maniru pokušavaju da otkriju ko su ubice, njihova opsesija raste i navodi na mračan put gde se noćne more pretvaraju u javu.

Pun psiholoških preokreta i emotivno buran, ovaj roman unosi sasvim novu struju u japansku tradiciju horora i na jedan nov način istražuje najmračnije strane ljudske psihe.

Prevod romana uradila je Dina Hrecak, japanolog i priređivač zapaženih antologija savremene japanske priče 13 (horor) i 14 1/2 (fantastika u najširem smislu).

Hrecak je u tekstu „Japanski vrtovi nestvarnog – Savremeni pisci naučne fantastike, horora i magijskog realizma“ objavljenom u časopisu Književna fantastika (2019), detaljnije predstavila trojicu popularnih pisaca, među kojima i autora Gotike – Ocuićija.

O njemu je, između ostalog, iznela i sledeća zapažanja: „Proslavio se vrlo rano, romanom Leto, vatromet i moj leš, koji je napisao dok je pohađao srednju školu. Svet njegovih romana i priča zapravo je duboko unutarnji svet njegovih likova, definisan jakim osećajem otuđenja, izopačenosti i (po)grešnosti. U njegovim delima stvarnost je daleko, poput vrlo tankog rama za platno na kome se odvijaju unutarnja previranja svesti, ili pak poput zidova zatvorske ćelije koja sputava nagone protagonista. Ni kod jednog japanskog pisca se ovaj osećaj izolacije pojedinca ne vidi ovako očito kao kod Ocuićija. Taj jaz je brutalan, definitivan i nepremostiv“.

Ocuići – GOTIKA