IZ MRTVOG UGLA – gogoljevska fantastika iz pera Ivane Dimić

Podelite sadržaj:

Napisana u stilu NIN-ovom nagradom ovenčanog Arzamasa, nova knjiga Ivane Dimić, Iz mrtvog ugla, nalazi se između prozne i dramske forme sa elementima fantastike.

Pripovedale su se dosad priče iz onostrane perspektive, ali niko u srpskoj književnosti nije izneo svoje viđenje sveta iz preegzistencije, iz ugla još nerođenog junaka, kao što su to u romanu Dimićeve uradile tri personifikacije jedne nerođene osobe: Ilija, Drina i Blizanac.

Osim troje nerođenih, tu je i jedna đavolska družina koja posećuje današnji Beograd, po svemu nalik na Volandovu svitu iz Bulgakovljevog Majstora i Margarite. Istovremeno, ispovest Ilije, Drine i Blizanca intimna je tužbalica o drami identiteta ispričana dopadljivim i besprekornim stilom, povest o porodičnim nesporazumima i zamkama samoostvarenja, priča o veri u reč i praštanju pre greha, ali istovremeno i alegorija o neuspešnoj misiji demonskih sila tamo gde su demoni već nastanjeni.

Laku noć, Punpune

„Ovaj roman spada u žanr fantastike gogoljevskog tipa. Glavni junak nije nikad rođen, ali je svejedno sklon umnožavanju i pripovedanju svog izmišljenog života. Toliko mu se sviđa da živi da napokon uspeva da se nametne i odživi svoju literarnu sudbinu zajedno sa ostalim likovima“, rekla je Ivana Dimić.

Roman Iz mrtvog ugla, u kome autorka duhovito i povremeno oporo pruža sliku naše današnjice, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Ivana Dimić - Iz mrtvog ugla
Ivana Dimić – IZ MRTVOG UGLA