Ivana Dimić

Ivana Dimić dobila NIN-ovu nagradu za roman ”Arzamas”

NIN-ova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. godini pripala je Ivani Dimić za „Arzamas“.

U obrazloženju žirija, u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, piše: „ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život“.

Ređajući prozne fragmente i „dramolete“, Ivana Dimić ispisuje priču u kojoj će ljubav biti jača od smrti.

Ivana Dimić kaže da je svoj roman naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u „Energiji zablude“ (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt – eto to je arzamaski užas.“

Roman „Arzamas“ je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini… Osim svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme – priča i drama.

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija.

Ivana Dimić - ''Arzamas''
Ivana Dimić – ”Arzamas”