”Istraživanje savršenstva” Save Damjanova

U izdanju zrenjaninske Agore nedavno je objavljeno novo izdanje romana Istraživanje savršenstva posvećenog proučavaoca fantastike i jednog od najznačajnijih predstavnika srpske postmoderne književnosti prof. dr Save Damjanova.

Nakon trideset pet godina od prvobitnog predstavljanja srpskoj kulturnoj javnosti, roman Istraživanje savršenstva, u književnoj kritici ocenjen kao primer „eksperimentalne ekstremnosti“ i „formalno najpretenciozniji stvaralački pokušaj“ mlade srpske proze iz 1980-ih godina, bio je otelotvorenje vizije autora o jednom „do bola onostranom romanu“ i stereografskim prostorima pisanja „Beskonačne knjige“.

I upravo će ovaj roman još godinu dana pre izlaska Hazarskog rečnika, anticipirati dalje tokove u proučavanju književnog dela, naročito u kontekstu pojmova nelinearnog čitanja, ergodičke književnosti i hiperteksta.

O ovom novom izdanju, Snežana Savkić ističe: „U izdanju koje se nalazi pred nama, ovoj ’hermetičnoj paraboli alhemijskog traganja za istinom’ sada su pridodate priče koje možemo posmatrati kao odrednice još 1983. najavljivanog Rečnika istraživanja, nezavršenog formalističkog projekta, koji zajedno sa Istraživanjem savršenstva sada oblikuje jednu sasvim novu Mrežu čitanja i proširuje granice njegove recepcije. Ovaj prozni ciklus mogao bi se nazvati kosmičko-ontološkim rečnikom u odgonetanju ’kriptograma sveta’, potvrđujući misao Pjera Valerijana da ’govoriti hijeroglifski nije ništa drugo do otkrivati pravu prirodu stvari božanskih i stvari ljudskih’“.

Istraživanje savršenstva prva je knjiga u novoj Agorinoj ediciji ДАМЈАНОВ: ИСКОНИ Б СЛОВО koju će činiti ukupno četiri toma odabrane proze Save Damjanova.

Sava Damjanov rođen je u Novom Sadu 1956. godine. Pisao je prozu, književnoistorijske oglede i kritiku; uređivao nekoliko časopisa i edicija. Predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i kao gost profesor predavao na više fakulteta u inostranstvu. Priređivao je za štampu dela srpskih pisaca 18, 19. i 20. veka.

Autor je antologija stare srpske erotske književnosti i postmoderne fantastike, kao i više knjiga umetničke proze i naučnoknjiževnih studija, zbirki eseja i kritika, a 2011-2012. objavio je izabrane književno-istorijske i književno-kritičke radove u pet tomova (Damjanov: srpska književnost iskosa 1-5) u izdanju Službenog glasnika.

Svojim naučnim radom ponudio je jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na našim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti. Za svoj istraživački rad i dragoceni doprinos promociji srpskog fantastičkog stvaralaštva, 2018. godine dobio je nagradu Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“.

Sava Damjanov
Sava Damjanov