Pisma od Deda Mraza - Tolkin

Objavljena Tolkinova ”Pisma od Deda Mraza”

Ukoliko još uvek nemate ideju šta da poklonite najdražima za Novu godinu, možda će vam od pomoći biti vest da je Publik Praktikum upravo objavio knjigu Dž.R.R. Tolkina Pisma od Deda Mraza.

Reč je o kolekciji kratkih priča u formi pisama, koje je slavni pisac epske fantastike pisao i ilustrovao u periodu od 1920. do 1942. godine. Knjiga je prvi put štampana 1976. godine na treću godišnjicu Tolkinove smrti, a do sada nikada nije prevođena niti objavljivana na srpskom jeziku.

Romani Gospodar Prstenova i Hobit doneli su Tolkinu svetsku slavu. Međutim, Tolkin je bio pripovedač i drugačijih, podjednako maštovitih priča. Neke od njih nastale su s namerom da obraduje i zabavi svoju decu. Njima bi svakog decembra stizala koverta s poštanskom markom Severnog pola, a u njoj pismo ispisano neobičnim drhtavim rukopisom, uz poneki crtež ili sliku.

U tim pismima možete pročitati i saznati sve o zgodama i nezgodama koje mogu da zadese Deda Mraza i njegove verne pomoćnike u svojim pohodima da deci podele poklone. Čitajte o tome kako je Beli Medved (Deda Mrazov glavni pomoćnik i nepopravljivi šeprtlja) propao kroz krov kuće i povredio se; kako se Deda Mraz izgubio u pećinama i morao hrabro da se bori sa goblinima koji su hteli da ukradu sve poklone za decu; ili kako je Mesec pukao na četiri dela a Čovek s Meseca pao u baštu iza Deda Mrazove kuće!

Knjigu Pisma od Deda Mraza krase neodoljiva tolkinovska maštovitost, inventivnost i humor, a namenjena je ne samo najmlađim čitaocima, već i odraslim ljubiteljima Tolkinovog dela.

Dž.R.R. Tolkin - Pisma od Deda Mraza
Dž.R.R. Tolkin – Pisma od Deda Mraza