Svetlost zvezda - Adam Frenk

Na Kolarcu o naučno popularnom hitu ”Svetlost zvezda”

Promocija knjige astrofizičara Adama Frenka Svetlost zvezda biće održana u Maloj sali Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5) u četvrtak 06. decembra 2018. s početkom u 18 časova.

O knjizi govore: Marija Đurić (Institut za fiziku), dr Milan M. Ćirković (Astronomska opservatorija Beograd), dr Srđa Janković (Univerzitetska dečja bolnica), Nikola Božić (IS Petnica) i Milan Perić (izdavačka kuća McMillan). Ulaz na promociju je slobodan.

Četiri meseca pošto je Svetlost zvezda Adama Frenka, nadasve zanimljiva i, u ovom trenutku, veoma značajna knjiga objavljena u Americi, publika u Srbiji ima priliku da uživa u njoj jer se domaća izdavačka kuća McMillan potrudila da, neposredno pred nedavno održani Beogradski sajam knjiga, pripremi izdanje na srpskom jeziku.

U ovom delu profesor astrofizike na Univerzitetu Ročester istražuje pitanja koja su oduvek bila visoko na listi prioriteta ljudskog roda, a prvenstveno pitanja da li smo jedina inteligentna vrsta koja se ikad pojavila u istoriji svemira i kakva nas sudbina očekuje imajući u vidu naš sve veći uticaj na sopstvenu planetu. On tvrdi da se do odgovora može lakše doći ako se ta pitanja posmatraju iz (nove) perspektive astrobiologije, mlade i napredne multidisciplinarne oblasti čiji uvidi sve više koriste u spoznavanju čovekovog mesta u kosmosu.

Sažeto i jasno, ali i uz mnoštvo informacija i zanimljivih detalja, Frenk čitaoca upoznaje s istorijatom potrage za drugim svetovima u univerzumu, s njenim metodima i tehnologijama, kao i sa saznanjima koja se iz te potrage stiču, a posebno s uticajem tih saznanja na promenu shvatanja sopstvene uloge i položaja u odnosu na planetu koju nazivamo svojim domom. Po Frenkovom mišljenju, prema Zemlji se i dalje nezrelo ponašamo, kao kosmički tinejdžeri, ne shvatajući da će ona bez nas opstati, ali da mi bez nje nemamo mnogo šanse jer živimo u antropocenu. A antropocen je opasno doba u kojem je „mogućnost da ljudska vrsta u potpunosti izumre pre nego što istinski razume mesto života i razuma u kosmičkom poretku stvari vrlo realna“, kako je nedvosmisleno navedeno u predgovoru koji je posebno za izdanje na srpskom jeziku napisao prof. dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i neumoran popularizator nauke na ovdašnjim prostorima.

Adam Frenk je astrofizičar, astrobiolog, autor priloga za Njujork tajms i jedan od vodećih eksperata za završne faze evolucije zvezda. Sebe opisuje kao jevanđelistu nauke posvećenog upoznavanju javnosti s njenom lepotom i moći. Ali on vrlo dobro zna da je nauka pre svega timski poduhvat koji zahteva izuzetnu kooperativnost i nesebičnost. Zato nije propustio da u ovoj knjizi oda priznanje brojnim naučnicima, pa i onima za koje šira javnost nikad nije ni čula, i da detaljno opiše njihov značajan doprinos astrobiološkoj revoluciji. Čitaoci će saznati kakvu su ulogu u tome imali istraživači kao što su Frenk Drejk, Džejms Lavlok, Lin Margulis, Nikolaj Kardašev, Džil Tarter i nezaobilazni Karl Segan.

Svetlost zvezda prava je knjiga za sve koje zanima ima li života u svemiru i jesu li klimatske promene stvarna pretnja.

Adam Frenk
Adam Frenk