Hrvatski SF na Interliberu

Književni časopis za naučnu fantastiku UbiqU sredu, 11. novembra 2009. godine, počeo je zagrebački sajam knjiga Interliber, na kome su svoje mesto u vidu zajedničkog štanda našli Društvo za znanstvenu fantastiku SFera i izdavačke kuće Mentor i Fibra. Tako će u paviljonu 6, na štandu 11F, posetioci najvećeg sajma knjiga u Hrvatskoj biti u mogućnosti da pronađu neka od novih izdanja tamošnje fantastičke scene: zbirku poetsko-fantastičkih tekstova “Sjaj” Tatjane Jambrišak, zbirku priča “42 (pročitaj i daj dalje)” Darka Macana, strip album “Borovnica 4” Darka Macana i zbirku priča “Cabron” Irene Rašete.

Osim ovih naslova, na štandu će se naći i najnoviji, 5. broj časopisa Ubiq, posvećenog naučno-fantastičnoj književnosti, koji kao i uvek donosi prozne i teorijske tekstove razvrstane u tri posebne celine: “Novele”, “Povijest hrvatske znanstvene fantastike” i “Kritička praksa”. Kompletan sadržaj časopisa izgleda ovako:

Novele
Biljana Mateljan: David, u neprekidnom nizu
Veronika Santo: Mletački sat
Zoran Vlahović: Svaki put kad se rastajemo …
Katarina Brbora: Avaleon i crno pero
Zoran Krušvar: Astrafobija
Gordana Kokanović-Krušelj: Snovi ljetnih noći
Darko Macan: DUO
Iva Šakić Ristić: Ključ
Zrinka Horvat: Prljave i lijepe
Milena Benini: Tri kolune Margulje Krsnice

Povijest hrvatske znanstvene fantastike

Tomislav Šakić: Rana hrvatska (znanstvena) fantastika i Vladimir Nazor
Vladimir Nazor: Crveni tank

Kritička praksa
Darko Suvin: O zvjezdanim jurišnicima i prigovaračima savjesti: rat i militarizam u znanstvenoj fantastici Sjedinjenih Američkih Država
Tatjana Jukić: H. G. Wells i futur drugi hrvatske književnost.

Na kraju treba spomenuti da će u subotu, 14. novembra od 13.30 časova, na pozornici paviljona 6 biti održana promocija navedenih izdanja, a u 18:00 časova Ivana D. Horvatinčić predstavlja svoj fentezi roman za mlade “Pegazari” (štand Knjige u centru).