Hrišćanstvo i umetnost - Vladimir Kolarić

O fantastici u knjizi HRIŠĆANSTVO I UMETNOST Vladimira Kolarića

U izdanju izdavačke kuće Biblos objavljena je knjiga Vladimira Kolarića Hrišćanstvo i umetnost.

Prvi deo knjige čine eseji posvećeni opštim pitanjima odnosa hrišćanstva i umetnosti, određenim konkretnim problemima i pojedinim autorskim opusima. U drugom delu objavljeni su prikazi teorijskih publikacija i umetničkih dela iz oblasti književnosti, filma, stripa i vizuelnih umetnosti.

U knjizi se nalazi i esej „Hrišćanstvo, fantastika i drugi svetovi“, prvi put objavljen na sajtu Art-Anima, kao i nekoliko tekstova posvećenih delima i autorima koji pripadaju fantastici ili koriste njene motive. Ovde pre svega treba navesti eseje posvećene Borhesu, Platonovu ili slikaru Vasiliju Čekriginu i prikaze dela Tarkovskog, Dostojevskog, Bahtina (čija teorija je veoma uticala na tumače fantastike u umetnosti), Konstantina Vaginova, Dž. M. Kucija, Dejana Ognjanovića, Granta Morisona i Frenka Kvajtlija (strip MI3).

Vladimir Kolarić je prozni i dramski pisac, teoretičar umetnosti i kulture i prevodilac, autor knjige Hrišćanstvo i film (Otačnik, 2017), knjiga proze Lutalice, Rat ljubavi i druge priče, Tajna purpurnih zora i romana Avanture pobednika.

Hrišćanstvo i umetnost - Vladimir Kolarić
HRIŠĆANSTVO I UMETNOST – Vladimir Kolarić