Luna - Vučji mesec - Ijan Mekdonald

VUČJI MESEC – drugi deo serijala LUNA Ijana Mekdonalda

Laguna je objavila roman Vučji mesec, koji predstavlja drugi deo naučnofantastične trilogije „Luna“ engleskog pisca Ijana Mekdonalda.

Roman istražuje posledice uništenja Korta helija, jedne od pet porodičnih korporacija koje vladaju Mesecom. Njena blaga podelili su brojni neprijatelji, a preživeli su se razbežali. Samo gospa Sun, udova Taijanga, podozreva da Lukas Korta nije mrtav, i još važnije – da je i dalje jedan od glavnih igrača. Najzad, Lukas je oduvek bio Spletkaroš, pa čak ni u smrti neće prezati ni od čega kako bi povratio sve i izgradio novi i moćniji Korta helio. Ali Korta heliju su potrebni saveznici, a da bi ih pronašao, odbegli sin će se drznuti na nemoguće putovanje na Zemlju da bi sproveo u delo svoju osvetu.

U nestabilnom lunarnom okruženju proračunate odanosti i političke mahinacije svake porodice dosežu zenit u njihovim najplodonosnijim zaverama usred erupcije pravog rata.

Književni kritičari širom sveta imaju samo reči hvale za „Lunu“: „Svaki Mekdonaldov lik iz čije vizure pratimo priču je human, fascinantan i povremeno uznemirujuće realističan, a Sunčev sistem 22. veka dočaran je čudesno“, objavio je Publishers Weekly.

CBS je 2015. godine otkupio prava na prvi roman iz trilogije, Mlad mesec, sa namerom da snimi televizijsku seriju. Prevod oba romana uradio je Goran Skrobonja.

Ijan Mekdonald je rođen 1960. u Mančesteru u Engleskoj. Majka mu je Irkinja, a otac Škot. Sa porodicom se preselio u Severnu Irsku 1965. Dobitnik je više nagrada za fantastiku (Lokus, nagradu Britanske naučnofantastične asocijacije i Memorijalnu nagradu Džon V. Kembel). Trenutno živi u Belfastu.

Ijan Mekdonald - Luna: Vučji mesec
Ijan Mekdonald – LUNA: VUČJI MESEC