Marija Pavlović - Horor priče svakodnevnice

”Horor priče svakodnevnice” Marije Pavlović

U ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske – u kojoj se publikuju prozni prvenci autora do 30 godina starosti – krajem 2014. objavljena je zbirka priča „Horor priče svakodnevnice“ Marije Pavlović. Knjiga čiji je podnaslov „7  prinčeva pakla – 7 priča iz pakla“ donosi kratka prozna ostvarenja o sedam grehova, u kojima autorka kroz fantastičke literarne okvire progovara o savremenoj stvarnosti, izvitoperenjima i izazovima s kojima se suočava pojedinac.

Jednu od udarnih priča u zbirci „Rapid Euro Movement“, predstavljamo vam i na sajtu Art-Anima.com. U iscrpnoj recenziji kolekcije priča Marije Pavlović, književni kritičar Vladimir Arsenić se posebno osvrće na ovu pripovetku, opisujući je sledećim rečima: „Prizivajući istovremeno i muzičke reference na čuveni američki bend REM, koji i sam nosi naziv jedne od faza sna, autorka u stvari priča priču o koruptivnoj moći novca. Kroz izvrsno odabranu metaforu igre Monopol, razrađenu do najsitnijih detalja, opravdana je sitna intervencija koja Eye, oko, pretvara u Euro, a brze treptaje zatvorenog oka u snu, u promet novčanica i moći. Da bi stigla do konačne pobede u igri, protagonistkinja se polako odriče svojih snova, oni postaju moneta u faustovskoj igri osvajanja sveta…“

Zbirka „Horor priče svakodnevnice“ sadrži sledeća prozna ostvarenja:

 • Invidia – zavist. Levijatan
  Romance Sonámbulo
 • Superbia – ponos. Lucifer
  Memoari Ptolomeja Tenie Soliuma III
 • Gula/Gulia – proždrljivost. Belzebub
  Izopačena oda jednoj sisi
 • Luxuria – požuda. Asmodej
  Mantis religiosa
 • Acedia – taština i lenjost. Belfegor
  Ispod ćebeta
 • Ira – bes. Satana
  VIF – Very Important Fable
 • Avaritia – pohlepa. Mamon
  Rapid Euro Movement

Marija Pavlović je rođena 1984. godine u Leskovcu, živi i radi kao kopirajterka i urednica internet magazina u Beogradu. Završila je Master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri Engleski jezik i književnost.

Autorka je dramskog teksta „Čudni slučaj Gospođe Džekil i Doktorke Hajd“, zbirke priča „Horor priče svakodnevice“, kao i kratkih priča „Diskopolis“, „Američki san“ i „Disco inferno“.

Prevodilac je jednog od eseja u okviru zbirke „Politika i izvođačke umetnosti“ prof. dr Džanel Rajnelt i učesnica projekta „Pisci za budućnost“, bosanske inicijative u organizaciji Balkanskog književnog društva, podržane od strane Ujedinjenih nacija.

Priča „Američki san“ našla se među 20 najboljih na hrvatskom Festivalu Europske Kratke Priče, dok se zbirka „Horor priče svakodnevice“ našla u užem izboru za srpske književne nagrade „Biljana Jovanović“ i „Dušan Vasiljev“.