Robert Ejkman - Hladna ruka u mojoj

Uskoro stiže zbirka ”Hladna ruka u mojoj” Roberta Ejkmana

Dejan Ognjanović, urednik „Orfelinove“ edicije „Poetika strave“, na svom blogu „Cult of Ghoul“ najavio je da će uskoro u pomenutoj ediciji biti objavljena knjiga „Hladna ruka u mojoj“ Roberta Ejkmana.

Ejkman važi za jednog od najboljih pisaca horora u poslednjih 50 godina, ali uprkos tome do sada na srpski jezik nije bila prevedena nijedna njegova priča. Ovakvo stanje stvari biće promenjeno zahvaljujući objavljivanju zbirke „Hladna ruka u mojoj“ i daljim „Orfelinovim“ izdavačkim planovima, koji uključuju još nekoliko Ejkmanovih zbirki priča.

Ljubitelje horor literature među koricama zbirke „Hladna ruka u mojoj“, očekuje osam vrhunskih proznih ostvarenja, opširan i stručan pogovor koji će budućim čitaocima pomoći da se bolje snađu u čudnom svetu Roberta Ejkmana, kao i detaljna biografija autora.

Kratak opis zastupljenih priča:

  1. „Mačevi“ / „The Swords“

U jednom zabačenom gradiću na obali, u neuglednom, trećerazrednom cirkusu, mladić nailazi na čudesnu predstavu u kojoj muškarci zabadaju mačeve u jednu ženu kao da ova nije živa… A to je tek početak njegovog puta ka nezaboravnom „prvom iskustvu“…

  1. „Pravi put ka crkvi“ / „The Real Road to the Church“

Žena iznajmi kuću na jednom malom ostrvu i otkrije da je ova smeštena na putanji kojom se kreću nezemaljske povorke. Da li će im se i ona pridružiti?

  1. „Niemandswasser“

Melanholični, suicidalni, nesrećno zaljubljeni nemački princ dolazi na obalu jezera gde oseća čudnu privlačnost prema njegovom delu koji nazivaju „ničija voda“, a gde, kako izgleda, obitava nešto što voli da gricka neoprezne veslače…

  1. „Stranice iz dnevnika jedne mlade devojke“ / „Pages from a Young Girl’s Journal“

Početak 19. veka. Dok Bajronova fama bludi Evropom, jedna bogatunska porodica sa svojom zapostavljenom, usamljenom ćerkom putuje po drevnim gradovima Italije. Iz ugla ćerkinog dnevnika posmatramo kako će ona, postepeno, svoju dosadu zameniti romansom sa jednim mračnim, ne-baš-latinskim zavodnikom…

Za ovu priču Ejkman je dobio Svetsku nagradu za fantastiku (World Fantasy Award, 1975) u kategoriji priče.

  1. „Konačište“ / „The Hospice“

Čovek zaluta i put ga nanese na konačište koje ne liči ni na jedno drugo, ni po pravilima ponašanja, ni po čudno letargičnim stanarima koji kao da su zarobljeni u nečemu između ružnog sna i… Čistilišta.

  1. „Isti taj pas“ / „The Same Dog“

Čovek se priseća devojčice i mesta koje je voleo u mladosti, a koji su sada jezivo, grozno izmenjeni. Jedino je isti ostao pas, grozni, žuti, zlokobni pas u dvorištu jedne naizgled napuštene kuće…

  1. „Upoznati gospodina Milara“ / „Meeting Mr Millar“

Nesuđeni pisac pronađe kakav-takav poslić, ali mu pažnju odvlači neobična firma koja zauzme dva sprata ispod njegovog, a naročito njen istovremeno zlokobni i čudno obični šef, gospodin Milar. Mladić pokušava da otkrije čime se zapravo bavi ta firma, i koja je tajna stalnih posetilaca gospodina Milara.

  1. „Osmatrač časovnika“ / „The Clock Watcher“

Čovek se, ubrzo posle II svetskog rata, oženi Nemicom i dovede je u Englesku, a ona sa sobom počne da donosi sve više sobnih časovnika, sve čudnijeg izgleda i ponašanja, a za njima sve češće dolazi tajanstveni čovek koji ih održava. Čovek postaje sumnjičav prema supruzi (ali i sopstvenom razumu) dok mu u kući raste atmosfera tajanstva i začudnosti.

Kako Dejan Ognjanović ističe, radi se o pripovetkama neobične psihologije, netipičnih situacija, vrhunski literarnim a istovremeno žanrovski efektnim kao malo toga u savremenom hororu.

Priče zastupljene u zbirci preveo je Sava Kuzmanović, a naslovnu ilustraciju knjige uradio je Dragan Bibin.

„Hladna ruka u mojoj“ imaće 336 strana, i biće najobimnija knjiga u „Poetici strave“ do sada. Njena puna knjižarska cena biće 1.320 dinara, a za pretplatnike samo 1.000, i u tu cenu uključeni su troškovi poštarine.

Pretplatni period traje od Ejkmanovog rođendana (27. juna) pa do kraja jula, a isporuka knjige je u prvoj nedelji avgusta.

Detaljnije informacije o načinu naručivanja knjige „Hladna ruka u mojoj“, kao i drugih naslova iz edicije „Poetika strave“ možete pronaći na blogu Dejana Ognjanovića – „Cult of Ghoul“.