Lokus nagrada

Impresivna lista dobitnika prestižne ”Lokus” nagrade

U Sijetlu su proteklog vikenda proglašeni ovogodišnji dobitnici prestižne „Lokus“ nagrade, koju dodeljuje istoimeni magazin posvećen fantastičnoj književnosti.

Nagrada je dodeljena u petnaest kategorija, a izbor laureata vršili su sami čitaoci posredstvom onlajn ankete, koja je bila otvorena od 01. februara do 15. aprila.

Ove godine glasači su odabrali zaista impresivnu grupu autora. Nagradu za najbolji SF roman dobila je En Leki za „Ancillary Mercy“, završni deo trilogije „Imperial Radch“. Zanimljivo je spomenuti da je prvi deo ovog serijala, „Ancillary Justice“, ovenčan najznačajnijim žanrovskim nagradama „Hugo“, „Nebula“ i „Artur Č. Klark“.

Za najbolji roman epske fantastike proglašeno je bajkama inspirisano ostvarenje Naomi Novik „Uprooted“. Kompanija Vorner Bros. je prošle godine izrazila vrlo konkretno interesovanje za snimanje filmske adaptacije ovog dela.

Najboljim romanom za mlade, proglašeno je poslednje ostvarenje iz serijala o Disksvetu „The Shepherd’s Crown“ Terija Pračeta, a priznanje za najbolji roman prvenac pripalo je proslavljenom autoru kratkih priča, Kenu Liju, za „The Grace of Kings“.

Najbolju novelu, po oceni glasača, napisao je briljantni britanski pisac naučne fantastike Alaster Rejnolds („Slow Bullets“), a noveletu, nezaobilazni Nil Gejmen („Black Dog“).

Ove godine nagrada za najbolju kratku priču pripala je Naomi Kricer za „Cat Pictures Please“, a knjiga „Old Venus“, iza koje stoji urednički dvojac Džordž R.R. Martin i Gardner Dozoa, osvojila je najviše glasova u kategoriji za najbolju antologiju.

Kao najbolja zbirka priča proglašena je kolekcija „Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances“ Nila Gejmena, dok je za najboljeg urednika proglašen Dejvid Hartvel.

Najviše glasova u izboru za knjigu eseja, dobila je „Letters to Tiptree“, knjiga posvećena delu Alis Šeldon, poznatije pod pseudonimom Džejms Tiptri Džunior, i obeležavanju stogodišnjice njenog rođenja. Knjigu su uredile Alisa Krasnoštajn i Aleksandra Pirs.

Kao najbolji magazin od strane glasača prepoznat je „Asimov’s“, a među izdavačima najviše uspeha imao je „Tor“.

Laskavu titulu najboljeg ilustratora poneo je Majkl Velan, a za najbolju umetničku knjigu proglašeno je izdanje „Julie Dillon’s Imagined Realms, Book 2: Earth and Sky“ ilustratorke Džuli Dilan.