Stiven King i Džordž R.R. Martin

Džordž R.R. Martin iznenađen brzinom pisanja Stivena Kinga

Bestseler autori Stiven King i Džordž R.R. Martin priredili su protekle nedelje nezaboravan susret na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja fantastike, a naročito onih iz Albukerkija, gde se susret dogodio.

Njih dvojica su tom prilikom vodili diskusiju, koja je pokrila više tema počev od kontrole oružja, pa do razgovora o novom Kingovom trileru „End of Watch“. Ali na kraju razgovora jedan je segment posebno oduševio publiku, kada je Martin upitao Kinga „Kako, j…te, pišeš toliko knjiga, tako brzo?“

Martin je konstatovao: „Često pomislim, ‘O, imao sam stvarno dobrih šest meseci tokom kojih sam napisao tri poglavlja’, a ti si za to vreme napisao već tri knjige!“

King je začuđenom Martinu objasnio da svakog dana provede tri do četiri sata pišući i za to vreme pokušava da uradi šest strana teksta.

„Dakle, ako je rukopis dug, recimo, 360 stranica, to u osnovi predstavlja posao od dva meseca – ali pod pretpostavkom da dobro ide“, objasnio je King svom kolegi po peru.

„Zar ti nikada ne naiđe dan kada samo sediš kao da imaš opstipaciju – napišeš rečenicu i mrziš je, i proveravaš i-mejl, i pitaš se da li si uopšte ikada imao talenta ili je možda trebalo da postaneš vodoinstalater? Zar ti ne nailaze takvi dani?“, bio je uporan Martin.

King je odgovorio odrično, ali je dodao da neki momenti iz stvarnog života ponekad izvrše nepovoljan uticaj na ustaljeni ritam. Ipak, King je izrazio saosećanje sa Martinom, koji se duži vremenski period nalazi pod velikim pritiskom fanova koji nestrpljivo čekaju na „Vetrove zime“, šesti deo njegovog serijala „Pesma leda i vatre“.

„Ljudi urlaju: ‘Želimo narednu knjigu, želimo narednu knjigu, odmah’. Ponašaju se kao mala deca“, rekao je najpopularniji savremeni pisac horora.