GAJBA – naučnofantastični roman za mlade Aleksandra Gubaša

Podelite sadržaj:

U okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, u ponedeljak 18. novembra s početkom u 19 časova u Maloj sali Doma omladine Beograda, biće predstavljen roman Gajba Aleksandra Gubaša.

Reč je o naučnofantastičnom romanu za mlade čija je radnja smeštena u 2053. godinu i stambenu konstrukciju veličine milionskog grada – svojevrsno stecište migranata smešteno u donjem toku Morave. Knjiga opisuje dogodovštine tinejdžera Jana i njegovog najboljeg druga robota, koji tokom letnjeg raspusta odlučuju da istraže klubove i tajna udruženja iz dubina Gajbe.

Jan će pokušati da shvati i koja biološka devojka ga zapravo interesuje i šta se desilo s njegovom majkom, koja je nestala u Africi istražujući švercere čokolade. Ali to nije sve što će snaći Jana tokom ovog burnog leta. On će se zateći usred žestokog obračuna evropskih i azijskih bandi na Krovu Gajbe, a otkriće i genetski modifikovane životinje u njenim podzemnim tunelima.

Na promociji će, pored autora, o knjizi govoriti prevoditeljka Jelena Katić Živanović i nagrađivana spisateljica fantastike za mlade Ivana Nešić. Njih troje će uz razgovor o samoj knjizi prokomentarisati i trenutnu popularnost tzv. naučnofantastičnih „young-adult“ romana kod nas i u svetu, kao i razloge odsustva većeg broja sličnih naslova domaćih autora.

Aleksandar Gubaš je rođen 1965. godine u Puli (SFRJ), a od 1988. živi u Beogradu. Autor je brojnih dokumentarnih i niskobudžetnih filmova. Vodi autorski blog Knjigoskop.com, koji se bavi književnošću za decu i mlade. Krajem leta 2019. godine ovaj svestrani stvaralac pokrenuo je „Tačku ključanja”, nedeljni potkast o protestima u Srbiji.

Aleksandar Gubaš - Gajba
Aleksandar Gubaš – Gajba