En Mekafri (1926-2011)

En Mekafri, legendarna SF&F spisateljica, najpoznatija po slavnom serijalu epske fantastike “Zmajevi jahači Perna”, preminula je 21. novembra u 85. godini života od posledica moždanog udara.

En Mekafri je bila izuzetno uticajan autor, čija književna ostvarenja su umnogome doprinela promeni načina pisanja o ženama u naučnofantastičnim i fentezi delima.

Njen prvi roman “Restoree” objavljen 1967. godine, napisan je u znak protesta protiv apsurdnog i nerealnog prikazivanja žena u SF romanima tokom 50-ih i početkom 60-ih godina.

Tokom 35-ogodišnje karijere osvojila je brojne nagrade za žanrovsku književnost, a prva je žena koja je osvojila dve najznačajnije nagrade za SF/F stvaralaštvo: Hugo i Nebulu. Njena knjiga “Beli zmaj” postala je prva knjiga iz domena fantastike koja je dospela na Njujork tajmsovu listu najprodavanijih naslova.

Mekafrijeva za sobom ostavlja veliko nasleđe koje čini oko stotinu knjiga iz domena fantastike. Do samog kraja bila je aktivna na polju naučne fantastike i fentezija, pri čemu je posebnu pažnju i nesebičnu podršku pružala novim autorima.

Za svoj izuzetni doprinos imenovana je 2005. godine od strane udruženja “Science Fiction Writers of America” za 22. Velikog majstora naučne fantastike, a 2006. je primljena i u Kuću slavnih naučne fantastike.

En Mekafri rođena je u Kembriždu, u državi Masačusets 1926. godine, a 1970. se seli u Irsku, gde je i umrla u svojoj kući projektovanoj po uzoru na građevine iz njenog serijala o zmajevima.