Oto Oltvanji u pazinskoj Kući za pisce

Beogradski pisac fantastike Oto Oltvanji od polovine novembra boravi u pazinskoj Kući za pisce (Hiždi od Besid), kao gradski stipendista, i u njoj će se zadržti do 3. decembra.

Kuća za pisce pod svoje okrilje tokom cele godine prima književne stvaraoce i prevodioce iz regiona i Evrope. Smeštena pored drevnog zamka “Kaštela” i na samoj ivici impozantne Pazinske jame opisane u romanu Žila Verna “Matijas Sandorf”, Kuća za pisce osmišljena je da bude kako živopisan izvor inspiracije ugošćenim piscima, tako i mesto za održavanje književnih promocija.

Upravo jedna takva, na kojoj je predstavljen književni rad Ota Oltvanjija, pisca romana “Crne cipele” i “”Kičma noći”, održana je 22. novembra 2011. godine.

Okosnicu oba Oltvanjijeva romana čine društveno-politički momenti u Srbiji. Govoreći o tim elementima u svojim romanima, beogradski pisaci je pazinskoj publici rekao: “Krajnje sam apolitičan. Uzeo sam te elemente politike u ove dve knjige jer su to teme koje su mi bile doslovno na tanjiru. Zato je politika u ovim knjigama toliko mračna i cinična”.

Pisac koji je pored dva romana napisao niz kratkih SF/F i kriminalističkih priča, kaže da je, za razliku od tih kraćih proznih formi, roman veći izazov, jer je spoj inspiracje i discipline. Takođe, Oltvanji je otkrio je da je u prvih deset dana boravka u Kući za pisce napisao dvadeset kartica teksta.

Pored promocije u Kući za pisce, Oltvanji je 23. novembra bio gost književne večeri u Gradskoj biblioteci Umaga, a u subotu 26. novembra govoriće o svom proznom stvaralaštvu u okviru “Vampirskih noći” – cilusa književnih promocija koje se održavaju u kafe-baru “Vampire” u Kringi.