E baš vam hvala - Marko Vidojković

Satirični SF roman Marka Vidojkovića ”E baš vam hvala”

Objavljen je novi roman Marka Vidojkovića, satirično-akciono SF delo E baš vam hvala, čija je radnja smeštena u paralelnoj stvarnosti u kojoj Jugoslavija još uvek postoji i u kojoj cveta samoupravljački sistem.

Zasnovana na premisi da je početkom juna 1989. godine u avionskoj nesreći izginulo celokupno jugoslovensko Predsedništvo sa svim predsednicima socijalističkih republika, knjiga prikazuje jugoslovensko društvo koje se trglo iz reakcionarne apatije i okrenulo boljoj budućnosti.

Ipak, usled velikog kosmičkog poremećaja dolazi do sudara te stvarnosti i njoj paralelne – naše. Glavni junak Mirko Šipka, radnik Saveznog SUP-a dolazi u dodir sa drugim univerzumom, otvaraju se portali, kroz njih izlaze neobična lica, koja otkrivaju da tamo negde u drugoj stvarnosti Jugoslavije više nema.

Javlja se opasnost od kolapsa oba univerzuma. Jugoslovenski naučnici grozničavo vrše opsežne proračune i istraživanja, i dolaze do zaključka da je do probijanja barijere između paralelnih stvarnosti došlo još padom aviona sa predsednicima i članovima Predsedništva. Donose zaključak da postoji samo jedan način da se reši nastali problem, nakon čega Jedinica za specijalne operacije Jugoslovenske narodne armije dobija vrlo specifičan zadatak…

Govoreći o ovoj knjizi, kritičar Teofil Pančić kaže: „U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše na kraju će, naravno, dobiti po nosu. Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih“.

Hrvatski književnik i kritičar Kruno Lokotar, Vidojkovićevu knjigu preporučuje rečima: „Zamislite život u kojemu rutinski konzumirate izdašni ménage à trois, pa dođete u priliku – a svi o tome sanjarimo – da škicnete svoj pogreb i provjerite tko je stigao, a tko vas mrtvoga zaobišao… Ili da vidite svoj razvitak u drugim okolnostima, da imate priliku naknadno popraviti koji izbor, osobni ili tuđi, kreirati povijest intervencijom kao multidimenzijski gerilac, kao Terminator, samo još bolje, kao heroj socijalističke revolucije! Ako vas nešto od toga privlači, prestanite imaginirati i uzmite ovu knjigu u kojoj se ostvaruju hrabre želje i sanjarenja, satirično-akcijski SF Marka Vidojkovića, roman koji bi morao postati hit u više dimenzija i država“.

Roman E baš vam hvala, objavljen je istovremeno u Srbiji (Laguna) i Hrvatskoj (Jesenski i Turk).