Dobrosav Bob Živković

Humanitarna izložba ilustratora Boba Živkovića

U Atrijumu NLB Banke Beograd sinoć je otvorena izložba ilustratora Dobrosava Boba Živkovića. Izložba ima humanitarni karakter, a prihod od prodatih ilustracija namenjen je podršci projektu „Svratište za decu ulice“. Izložba će u NLB Galeriji, u Bulevaru Mihajla Pupina 165v na Novom Beogradu biti otvorena do kraja novembra.

„Veliko mi je zadovoljstvo što crtež, kao najstarija umetnička disciplina, i dalje privlači pažnju, posebno u ovo digitalno doba. Verujem da je crtež osnova za sve ostale likovne discipline. Meni su crteži puno pomogli, oni nisu samo moja profesija, oni su bili najbolji i najlepši način da se izrazim, da zabavim i da se zabavim, da pobegnem, radujem se, a zahvalan sam što imam priliku da svojim crtežima obradujem i pomognem još nekom“, rekao je na otvaranju izložbe Bob Živković.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, Branko Greganović, istakao je da je ova izložba spoj umetnosti i humanosti.

„Čast mi je i zadovoljstvo što se život NLB Galerije nastavlja izložbom izuzetnog čoveka i sjajnog umetnika Boba Živkovića, koji zauzima jedno od najznačajnijih mesta među ilustratorima iz ovog regiona. Iza Boba su decenije zaista plodnog stvaralaštva, tokom kojih smo imali priliku da uživamo u njegovim ilustracijama punih kreativnosti samo Bobu svojstvenog smisla za humor. Posebno bih istakao da nas raduje to što imamo mogućnost da zajedno sa Bobom pomognemo realizaciju projekta ’Svratište za decu ulice’ i doprinesemo boljem kvalitetu života svima kojima ’Svratište’ nudi pomoć i utočište“, dodao je Greganović.

Dobrosav Bob Živković je diplomirao 1987. na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu, a već u to doba se bavio ilustracijom i stripom, u okviru žanra naučne fantastike i kao dečji ilustrator. Ilustracije je objavljivao u časopisima „Student“, „Vidici“, „Veliko dvorište“, „Zeka“ i „Tik-Tak“. Ilustrovao je i korice za naučnofantastične edicije „Kentaur“, „Znak Sagite“, „Monolit“, „Zoroaster“, „Sirijus“ i „Alef“, tekstove u „Dnevnom telegrafu“ i „Evropljaninu“ i preko dvesta knjiga. Stalni je ilustrator „Politikinog zabavnika“ i Kreativnog centra. Radio je i kao umetnički direktor i glavni ilustrator agencije „Sači i Sači“ u Beogradu i Sloveniji. Dobio je pet nagrada Neven za najbolje ilustrovanu dečju knjigu i dva puta je nagrađivan nagradom „Zlatno pero“. Za rad na NF-ilustracijama dobijao je vodeće žanrovske nagrade: „Lazar Komarčić“ (1985, 1986. i 1988.) i „Sfera“ (1988). Predložen je i za Andersenovu medalju, jednu od najvažnijih nagrada u stvaralaštvu za decu.

„Svratište za decu“ je projekat koji za cilj ima unapređenje kvaliteta života dece koja žive ili rade na ulici. Korisnici usluge „Svratište“ su deca uzrasta od 5 do 15 godina koja su, zbog načina života, izložena višestrukim rizicima. Korisnicima su na raspolaganju redovni, nutritivno izbalansirani obroci, čista odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, a „Svratište“ deci predstavlja sigurno okruženje koje odgovara na njihove potrebe i neguje psihosocijalni razvoj deteta. Korisnici mogu da učestvuju i u različitim kreativnim, edukativnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

NLB Galerija je otvorena 29. juna izložbom slovenačke slikarke Majde Zorko. NLB Banka je na ovaj načina želela da da doprinos kulturnom životu prestonice i da postane još jedno mesto gde živi umetnost. U saradnji sa umetničkom kolonijom »Pigmalion« kao programskim partnerom, NLB Banka će najpre u decembru ove godine otvoriti vrata za umetnike koji su u okviru ove kolonije stvarali, a sledeće godine omogućiti i mladim umetnicima da izlažu u NLB Galeriji. Galerija je otvorena svakog radnog dana od 8 do 17 časova i subotom do 12 časova.

Humanitarna izložba Dobrosava Boba Živkovića otvorena je do kraja novembra.
Humanitarna izložba Dobrosava Boba Živkovića otvorena je do kraja novembra.

Izvor: BIZLife/Promo