Drugi vetar - Ursula K. Le Gvin

DRUGI VETAR – završni deo ”Zemljomorja” Ursule K. Le Gvin

Kontrast izdavaštvo je nedavno objavilo peti i poslednji roman iz serijala o Zemljomorju Drugi vetar Ursule K. Le Gvin. Roman, prema ocenama kritike i čitalaca, predstavlja izuzetnu završnicu slavnog serijala u kojoj se povezuju mnoge nedorečene niti iz ranijih nastavaka. Drugi vetar je uz zbirku Priče iz Zemljomorja, prvi put objavljen 2001. godine, a naredne godine ovenčan je Svetskom nagradom za fantastiku (World Fantasy Award).

Vrač Jova strahuje od sna. Kad god bi noću čvrsto zaspao, obreo bi se na obronku iznad zida sa čije druge strane su mrtvi, spremni da nahrupe u svet živih. Skrhan i raslabljen, obraća se za pomoć Velikom majstoru Ustrojstva, od koga saznaje da je Arhimag Jastreb, taj legendarni čovek koji je vratio kralja iz carstva mrtvih, a zatim odleteo na ledima zmaja, i dalje živ.

Istovremeno sa njegovim stupanjem na gontsko tlo, na dvor mladog kralja Lebanena pristižu izveštaji o sve učestalijim napadima zmajeva na Zapadnom prostranstvu. On u pomoć priziva Tenar, Gospu od prstena, i Tehanu, zmajevu ćerku, jer sve govori u prilog tome da postoji opasnost da delikatna ravnoteža bude nepovratno narušena. Jedini način da svet ljudi bude sačuvan je da se nesvakidašnja skupina junaka, zajedno sa jednim zmajem, suoči sa pretnjom u Gaju suštine, središtu svih stvari.

Ovo je mitska priča o razumevanju drevne greške i o herojskoj odluci da se svet vrati prirodnoj uravnoteženosti, priča o moći i magiji koje su istovremeno veliki dar i usud. Priča koja zaokružuje veličanstveni svet Zemljomorja.

Prevod romana na srpski jezik uradio je pisac i prevodilac Darko Tuševljaković.

Usula K. Le Gvin (1929 – 2018) je u okvire fantastičkog žanra unela mnoge novine i temeljno izmenila njegov senzibilitet u pravcu feminizma, sa antropološkim i kulturološkim intervencijama na polju uvrežene koncepcije ljudskog pola. Napisala je više od 20 romana, a pored toga se bavila i pisanjem pripovedaka, pesama i eseja i književnosti za decu. Knjige su joj prevedene na više od 40 jezika i prodate su u milionima primeraka. Pažnju svetske književne javnosti stekla je knjigama poput Leva ruka tame i serijalom „Zemljomorje“. Čuveni književni kritičar Harold Blum hvalio ju je kao „stvaraoca briljantne mašte i vrhunskog stila“, a njen uticaj primećuje se kod svih vodećih autora i autorki fantastike danas. Osvojila je sva relevantna američka književna priznanja i nagrade, kao i odlikovanja za životna postignuća na polju književnosti i kulture. Pet puta je dobila nagradu Locus, četiri puta nagradu Nebula, dva puta nagradu Hugo i jednom World Fantasy Award.

DRUGI VETAR – Ursula K. Le Gvin