Đorđoneova kletva - Laura Barna

“Đorđoneova kletva” u širem izboru za nagradu “Isidora Sekulić”

Đorđoneova kletva - Laura BarnaRoman “Đorđoneova kletva” Laure Barne, našao se u širem izboru za nagradu “Isidora Sekulić”.

Žiri u sastavu Marko Nedić (predsednik), Petar Pjanović i Aleksandar Jerkov, razmatrao je prošlogodišnju produkciju savremenih srpskih pisaca, koji stvaraju u pripovedačkom, romanesknom, esejističkom ili putopisnom žanru, koje je negovala Isidora Sekulić.

Od stotinu predloženih dela, žiri je u širi krug uvrstio šesnaest, a pored knjige Laure Barne, na listi su se našla dela: “Krf” Borivoja Adaševića, “Ušće Okeana” Jovice Aćina, “Priče o Narcisu zlostavljaču” Jasmine Ahmetagić, “Fikcija i moć” Tihomira Brajovića, “Crnjanski, Megalopolis” Slobodana Vladušića, “Susreti u tami” Biljane Dojčinović, “Bremasoni” Mirjane Đurđević, “Rascepi” Gorana Milašinovića, “Poetika bajke Grozdane Olujić” Zorana Opačića, “Na Orfejevom stolu” Marka Paovica, “Venecija” Vladimira Pištala, “Ugarak” Zorana Petrovića, “Oblici usmene proze” Snežane Samardžija, “Rasponi modernizma” Bojane Stojanović-Pantović i “Raičković” Dragana Hamovića.

“Đorđoneova kletva” govori o preseku kulturnoistorijskih, političkih, društvenih, ekonomskih i umetničkih dešavanja u periodu od 1425. do 1578. godine na Apeninskom poluostrvu, koji su doveli do začetka renesanse. Roman sadrži autentične podatke o kulturnoistorijskim dešavanjima u razjedinjenoj Italiji toga doba, ali pored obimnog istorijskog materijala, okosnicu priče čini fantastika.

Glavni junak knjige je Đorđoneova slika “Oluja”, koja se transformiše u slikarsku noćnu moru. Ona poprima ljudske osobine i, budući da je trajna i večna, započinje svoju igru kroz vekove, ubijajući sve slikare koji pokušaju da je dovrše.

Nagrada “Isidora Sekulić” je srpska, književna, nagrada koju dodeljuje beogradska opština Savski venac. Sastoji se od plakete, povelje i novčanog iznosa, a povod za ustanovljenje nagrade je činjenica da je Isidora Sekulić živela i stvarala na teritoriji ove opštine. Nagrada “Isidora Sekulić” dodeljuje se od 1967. godine i ima veliki značaj u srpskoj književnosti.