Nil Gejmen - Nikadođija

Dopunjeno i izmenjeno izdanje Gejmenove “Nikadođije”

Nil Gejmen - NikadođijaIzdavačka kuća “Laguna” objavila je dopunjeno i izmenjeno izdanje romana “Nikadođija” Nila Gejmena.

Prvi put, ovaj roman je na srpskom jeziku objavljen 1998. u izdanju “Polarisa”, dve godine nakon što je Gejmen svoj scenario za BBC-ijevu televizijsku seriju preradio u prozno delo i objavio na engleskom tržištu.

U odnosu na TV seriju, zaplet i likovi u knjizi ostali su isti, ali je autor iskoristio formu romana da proširi priču, razradi i obnovi pojedine elemente koji su za potrebe serije bili prvobitno izmenjeni ili izostavljeni.

Radnja romana smeštena je u okrutnom, ali čarobnom svetu jednog drugačijeg Londona, koji se nalazi u podzemlju stvarnog. To je grad čudovišta i svetaca, ubica i anđela, vitezova u oklopima i bledih devojaka u crnom somotu – grad zapostavljenih i zaboravljenih.

Mladi poslovni čovek Ričard Mejhju doznaće o ovom drugom Londonu i više nego dovoljno. Zbog jednog jedinog dobročinstva, on se iz svoje svakodnevice stropoštava u svet u isto vreme i sablasno poznat i krajnje začudan. A tamo dole, ispod grada u kom živi, čeka ga neobična sudbina: nikadođija.

“Nikadođija” Nila Gejmena doživela je više adaptacija za pozorište, radio i strip.