Lois Lauri

Dva romana iz tetralogije ”Davalac” Lois Lauri

Izdavačka kuća McMillan objavila je prve dve knjige iz tetralogije „Davalac“ Lois Lauri. Ovo četvoroknjižje predstavlja verovatno prvi moderni distopijski serijal pisan za mlađe čitaoce.

Uvodni roman po kome serijal nosi naziv, nagrađen je prestižnom Njuberi medaljom 1994. godine i postao je jedno od najuticajnijih dela našeg vremena. Zbog uzajamnih veza sa raznim filozofskim teorijama društvenog uređenja, ova knjiga je stekla izuzetno dobru ocenu kritike, ali i veliku naklonost čitalaštva. Prema njoj je snimljen i istoimeni film sa Džefom Bridžisom i Meril Strip, koji je premijeru doživeo 2014. godine.

Roman „Davalac“ (1993) prikazuje idilično društvo rasterećeno svih problema, u kome ne postoji siromaštvo, bol, sećanje, osećanja, niti individualnost. Svi su jednaki i ravnopravni. Različitost je odbačena. U tom svetu samo jedna osoba, Davalac, poseduje sva sećanja i znanja koja su drugi zaboravili. Kada dvanaestogodišnji Džonas bude izabran za sledećeg Davaoca shvatiće da svet nije tako savršen kako izgleda.

Naslovnice romana ''Davalac'' i ''U potrazi za plavom'' Lois Lauri
Naslovnice romana ”Davalac” i ”U potrazi za plavom” Lois Lauri

Za razliku od tehnološki naprednog društva u prvoj knjizi, drugi roman iz serijala, „U potrazi za plavom“ (2000), donosi proročansku priču o mračnoj budućnosti s jakom srednjovekovnom notom.

Ostavši siroče sa fizičkom manom u civilizaciji koja izbegava i odbacuje slabe, Kira se suočava sa zastrašujuće neizvesnom budućnošću. Susedi su joj neprijateljski raspoloženi i niko osim jednog dečaka ne nudi pomoć.

Kad je pozovu na suđenje pred Savetom Čuvara, Kira se priprema da se bori za život. Ali na njeno iznenađenje, Savet ima planove za nju. Blagoslovena gotovo magičnim talentom koji je drži u životu, devojka se suočava s novim odgovornostima i mnoštvom tajni duboko u jedinom svetu koji je ikada upoznala. U potrazi za istinom, Kira otkriva stvari koje će zauvek izmeniti njen život i svet.

Tetralogiju „Davalac“ pored ove dve knjige čine još „Glasnik“ iz 2004. godine i „Sin“ iz 2012.

Lois Lauri (1937) poznata je kao svestran i maštovit pisac. Autorka je preko trideset romana za mlade. Poverenje čitalaca najpre je osvojila 1977. godine nagrađenim romanom „Leto za umiranje“, a zatim je usledio niz knjiga o sve popularnijem liku Anastazije Krupnik. Za svoje stvaralaštvo osvojila je brojne nagrade, među kojima se posebno ističe priznanje Njuberijeva medalja, koju je dobila dva puta: 1990. godine za roman „Prebroj zvezde“ i 1994. godine za roman „Davalac“. Danas živi na farmi iz 40-ih godina 19. veka u Mejnu.

Trejler za film “Davalac”: