Tamo gde anđeli padaju

”Tamo gde anđeli padaju” – magija u mašti

Dorota Terakovska, jedna je od najomiljenijih poljskih književnica za decu i mlade i u oblasti fantastike vrlo je zapažen autor i van granica svoje zemlje. Njeno delo „Dok anđeli padaju“ dobilo je svojevremeno nagradu poljske sekcije IBBY.  Knjiga „Ćerka čarobnica“, takođe, dobitnica te nagrade, na počasnoj je listi Andersenove nagrade koja se u literaturi naziva „Malim Nobelom“.

Ukoliko na nebu umesto oblaka primetite zlataste anđele i u jednom času baš vaš anđeo čuvar padne ispred vas, vrlo je verovatno da vam najbliži neće poverovati da vam se to dogodilo pa ćete pomisliti da se vaš svet srušio.

Ipak anđeli čuvari postoje veruje književnica Dorota Terakovska i čuvaju svakog od nas, umetnike, skitnice, naučnike, beskućnike, filozofe, a najprilježnije sasvim malu decu.

Njima se i prikazuju. U njenoj savremenoj bajci, pa i metafizičkom romanu „Dok anđeli padaju“ sreću se devojčica Eva, njen anđeo čuvar Ave i crni anđeo Vea. Ave je čuvao Evu dok mu Vea nije oduzeo krila a onda je Eva pokušala da mu ih vrati čineći dobra, anđeoska dela umesto njega.

Terakovska za svoje pripovesti nalazi inspiraciju u stvarnosti baveći se tako univerzalnim pitanjima.

„Pitanja dobra i zla, pitanja o dubini, o preispitivanju porodičnih odnosa i o tome koliko se može biti usamljen u gomili“, kaže Ljilja Marjanović, urednik u izdavačkoj kući „Propolis buks“.

„Ćerka čarobnica“ je roman epske fantastike. Glavna junakinja je zlatokosa devojčica koju odgajaju u šumi drevne čarobnice. Bezimena je do svoje 17. godine i sa zadatkom da ispuni proročanstvo i oslobodi svoju potlačenu zemlju.

„Mislim da je pitanje granica i pitanje slobode ono ključno čime se u svojim delima bavi Dorota Terakovska na način da samim rođenjem mi smo na na neki način zavisni ili od drugih ili su drugi zavisni od nas. Jedini način da iskušavamo te granice odnosno da osvajamo parče te slobode jeste magija a u čemu je magija. Magija je u toj mašti“, kaže Marjanovićeva.

Dorota Terakovska je u svakodevnom životu podsticala decu da se uhvate u koštac sa problemima i hrabrila ih da ih pretvore u neku vrstu kreacije i izazova, a sadržajem svojih knjiga, produžavala detinjstvo svakog svog čitaoca.

Dela Dorote Terakovske u izdanju Propolis Books
Dela Dorote Terakovske u izdanju Propolis Books

(izvor: RTS, pripremila Gordana Glavinić)