Darla - Juhan Hašta

DARLA 172 SATA NA MESECU – norveški SF/horor za mlade

Izdavačka kuća Heliks specijalizovana za naučnopopularnu literaturu, odškrinula je vrata prozaističkim ostvarenjima naučne fantastike, nedavno objavivši nagrađivani roman za mlade Darla – 172 sata na Mesecu (2008) norveškog pisca Juhana Hašte.

Roman donosi žanrovsku mešavinu naučne fantastike i horora u najboljoj tradiciji filmskih ostvarenja 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Radnja je smeštena u 2018. godinu, kada NASA donosi odluku da nakon pola veka ponovo pošalje ekspediciju na Mesec.

Kako bi se obezbedila medijska pažnja, a time svakako i dodatne finansije i sponzorstva, odlučeno je da se uz profesionalne astronaute na Mesec pošalje i troje mladih ljudi koji će biti izabrani lutrijom. Oni će provesti 172 sata u tajnoj bazi Darla 2 izgrađenoj 1972. godine.

Autor vrlo postepeno i sugestivno nagoveštava stvarni razlog ponovne ekspedicije na Mesec, paralelno upoznajući čitaoce sa karakterima troje mladih „srećnika“. Poletni entuzijazam, ushićenje i lakomislenost glavih protagonista, počinje da opada kada jedna od junakinja ispriča priču o ukletoj japanskoj lepotici kojoj je ljubomorni suprug rasekao usne do ušiju, te je njen duh uhodio muškarce pitavši „Da li sam lepa?“ i potom ih ubijao. Od tog trenutka atmosfera romana počinje da se drastično menja – od poletne i buntovne ka jezovitoj i morbidnoj.

Darla 172 sata na Mesecu - Juhan Hašta
Darla 172 sata na Mesecu – Juhan Hašta

Lunarna baza u kojoj je trebalo da se putnici zadrže nedelju dana problematična je od samog početka – kvar glavnog energetskog napajanja, kvar na vratima letelice kojom su doputovali, „nesrećan“ splet okolnosti u kojem dvojica inženjera, jedini koji bi mogli da poprave kvarove, bivaju zarobljeni u bunkeru sa izvorom napajanja, jer je „neko ili nešto“ zaključalo vrata spolja.

Veoma brzo junaci se susreću sa paničnim strahom, koji će se pokazati osnovanim onog trenutka kada na neobjašnjiv način počnu da nestaju članovi posade…

Prevod romana s norveškog jezika uradio je Radoš Kosović.

Juhan Hašta (1979) je norveški pisac i grafički dizajner. Autor je romana Buzz Aldrin, What Happened to You in All the Confusion? (roman godine u izboru Kirkus Review-a) i Max, Mischa, and the Tet Offensive. Za roman Darla – 172 sata na Mesecu, 2008. godine dobio je norvešku Braga nagradu za književnost za decu.