Dorota Terakovska - Ćerka čarobnica

“Ćerka čarobnica” nagrađivani roman za decu i mlade – u domaćim knjižarama

Dorota Terakovska - Ćerka čarobnicaIzdavačka kuća “ProPolis Books“, specijalizovana za knjige namenjene najmlađoj čitalačkoj publici, nedavno je predstavila novi naslov, roman “Ćerka čarobnica” poljske književnice Dorote Terakovske.

Reč je o knjizi, koja je prvi put objavljena na poljskom jeziku 1991. godine, a tri godine kasnije našla se na Počasnom spisku ugledne međunarodne nagrade “Hans Kristijan Andersen”, koja se dodeljuje za doprinos na polju dečje književnosti.

Na sajtu izdavača, radnja romana “Ćerka čarobnica” predstavljena je sledećim rečima: “U šumi, daleko od ljudi, pod mudrim staranjem Čarobnica, odrasta zlatokosa devojčica. Iako guta magične knjige, uči da čita misli i razgovara sa zvezdama, ne može čak ni da nasluti zbog čega uči, ni zašto uprkos opasnostima luta na četiri strane Velikog Kraljevstva. Stotinama godina ranije, njenu zemlju osvojili su okrutni varvari. Prema rečima tajanstvene Pesme, sada, nakon sedam stotina sedamdeset sedam godina, kraj njihove vladavine se bliži. Da li će na presto napokon sesti pravedni vladar? Da li će Luela uspeti da odraste? Da li će se ispuniti proročanstvo?”

Dorota Terakovska (1938-2004) poljska je književnica i novinarka. Diplomirala je sociologiju, a dugi niz godina radila je kao urednica više poljskih časopisa. Od 1986. godine u potpunosti se okrenula književnosti. Pisala je fantastiku za decu i mlade. Dobitnica je više poljskih i međunarodnih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo.