Zoran Živković

Zoran Živković počasni gost “Marsonikona”

Zoran ŽivkovićJedan od počasnih gostiju ovogodišnje konvencije ljubitelja fantastike “Marsonikon” koja će se 01. juna održati u Slavonskom Brodu, biće ugledni beogradski pisac Zoran Živković.

Živković je jedan od najprevođenijih srpskih savremenih književnika. Autor je dvadeset proznih knjiga. Jedan je od dva pisca sa vanengleskog govornog područja koji je osvojio prestižnu “Svetsku nagradu za fantastiku” (World Fantasy Award), a to mu je pošlo za rukom zahvaljujući romanu “Biblioteka” iz 2002. godine. 

Autor je više teorijskih radova, od kojih je najiscrpniji “Enciklopedija naučne fantastike”. Uredio je i kroz ediciju “Polaris” objavio više stotina knjiga iz domena fantastike. Tokom 80-ih godina, uređivao je rubriku posvećenu naučno-fantastičnim pričama u “Politikinom zabavniku”, a sada predaje kreativno pisanje na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Zajedno sa drugim počasnim gostom Damirom Mikuličićem – piscem, urednikom i jednim od pokretača kultnog časopisa za naučnu fantastiku “Sirius” – učestvovaće na festivalskoj tribini pod nazivom “Sećam se: YU SF 1975-1990”.

Organizatori “Marsonikona” najavljuju da će tokom konvencije biti održane projekcije šest epizoda televizijske serije “Sakupljač”, koje su snimljene prema Živkovićevim proznim delima.