Đorđe Bajić - Žuta kabanica

“Čarobna knjiga” priprema novi roman Đorđa Bajića

Đorđe Bajić - Žuta kabanicaPisac horor romana “Ostrvo prokletih”, Đorđe Bajić, početkom juna će u izdanju “Čarobne knjige” objaviti novi roman “Žuta kabanica”. Za razliku od prve knjige, novo Bajićevo delo neće biti iz domena fantastike, već iz žanra kriminalističkog romana.

Na sajtu izdavača, “Žuta kabanica” se najavljuje kao uzbudljiv triler koji dolazi iz pera dokazanog majstora za atmosferu straha i napetosti.

Radnja romana predstavljena je sledećim rečima: “U Beogradu se dogodilo još jedno ubistvo, ko zna koje u crnoj seriji. Vest o smrti Milana Milutinovića prošla je gotovo nezapaženo – popunila je jednu desetinu stranice u dnevnim novinama i zatim se utopila u moru sličnih tragedija koje svakodnevno potresaju glavni grad i Srbiju. Policija smatra da je mladić žrtva pljačke koja je pošla po zlu, ali advokat Boris Nastasijević misli drugačije…”

Poznata književnica Mirjana Novaković, autorka romana “Strah i njegov sluga” i “Tito je umro”, o novoj Bajićevoj knjizi kaže: “‘Žuta kabanica’ je moderan kriminalistički roman, whodunit koji ćete pročitati brzo i lako, sve vreme uživajući u dobrom zapletu, zanimljivim likovima i savremenom beogradskom miljeu. Roman za preporuku svima koji vole krimiće, ali i onima koji će ih tek zavoleti.” 

Pisac i prevodilac Goran Skrobonja, roman preporučuje sledećim rečima: “Zahvaljujući izvanrednoj erudiciji i poznavanju žanra, Bajić izrasta u srpskog kralja trilera. ‘Žuta kabanica’ je njegov prvi korak u pohodu na titulu majstora romana misterije.”

A Maja Miloš rediteljka filma “Klip”, ističe filmičnost ovog ostvarenja: “‘Žuta kabanica’ je lepršava, vrcava, dinamična, uzbudljiva i pre svega napeta knjiga po kojoj bi se, zahvaljujući vizuelnoj sugestivnosti Bajićevog stila, lako dao snimiti odličan film.”

Đorđe Bajić (1975) je pisac i kritičar iz Beograda, profesor srpskog jezika i književnosti i magistar teorije umetnosti i medija. Piše ili je pisao filmske i književne prikaze i tematske tekstove za Popboks, NIN, Yellow Cab, Huper, Pressing, Hi-Files, Kvartal… Esej o srpskom kriminalističkom filmu (s naglaskom na delima Živorada Žike Mitrovića iz tog žanra) objavio je u zborniku “Novi kadrovi” (2008). Autor je romana “Ostrvo prokletih” (2010) i novelete “Crna zvezda” (antologija U znaku vampira, 2012).